Biztató eredmények Bodán

Fotó: Vida Tünde
Fotó: Vida Tünde

Értékes információkkal szolgálnak a Nyugat-Mecsekben végzett földtani vizsgálatok, amelyeket azzal a céllal indítottak újra idén, hogy kijelöljék a hazánkban keletkező nagy aktivitású radioaktív hulladékokat befogadó mélységi geológiai tároló lehetséges helyszínét. Az eddig végzett munkáról, eredményekről a Bodán tizenegyedik alkalommal megrendezett Tájoló Napon számoltak be a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Nonprofit Kft. szakembere. Dr. Kereki Ferenc ügyvezető igazgató azt mondta, két fúrást ütemeztek 2014-re. Az egyik már nyáron elérte a 914 méteres záró talpmélységet, a másik, 450 méter talpmélységű furat mélyítése még folyik. A mostanáig nyert kőzetminták elemzésének előzetes eredményéről az ügyvezető azt mondta, hogy a „vizsgált kőzet agyagkő nem okozott csalódást”. – A vízzáró tulajdonság vizsgálata, ami a mi kutatásunk szempontjából kiemelten fontos – kedvező eredményeket mutat, emelte ki dr. Kereki Ferenc.  

A mostani munkálatok az első fázist jelentik egy majdani tároló létesítésének előkészítésében, ez a szakasz 2017-ig tart. Az idei kutatásokra 1,1 milliárd forintot fordítanak a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból, amelynek legjelentősebb befizetője az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

A Tájoló Nap keretében tartott sajtótájékoztatón szó esett a lakosság tájékoztatásáról, és a kutatások környezetében lévő települések önkormányzatainak abban vállalt feladatairól. A Nyugat-Mecseki Társadalmi Információs és Területfejlesztési Önkormányzati Társulás (NYMTIT) elnöke, Kovács Győző azt mondta, társulások egy ellenőrző bizottságot hozott létre a tagtelepülések képviselőiből, hogy közvetlenül is nyomon követhessék a kutatások. A munkálatok újraindulását egyébként nagyon várta a lakosság, amit elsősorban a szerteágazó kommunikációs tevékenység eredményének tekint az elnök. Azt mondta, szerződésben rögzített feladatuk, hogy szerepet vállalnak a program társadalmi elfogadtatásában.