Közép-Európa Kupát nyert Ledneczki László

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

Másodszor is Közép-Európa Kupát nyert Ledneczki László. Míg tavaly super horse kategóriában hozta el a kupát, addig idén western riding-ban. Idén a csehországi Celadna-ban rendezték a western szakág közép-európai seregszemléjét. A Csámpai Lovássport Egyesületet ezúttal hárman képviselték: Ledneczki László mellett Ledneczki Veronika és Polányi Máté. Vera immár a felnőttek között indult trailben, horsemanship és pleasure versenyszámokban, míg Máté trailben, ahol a másfél tucatnyi versenyző közül hatodik helyen végzett.

A csámpai versenyzők az elmúlt csütörtökön indultak útnak a körülbelül 600 km-re lévő Celadna-ba, pénteken, szombaton és vasárnap zajlott maga a verseny, amelyen ezúttal is a szokásos nemzetek – cseh, szlovák, lengyel, magyar – legjobb western lovasai vettek részt.

Laci hatéves quarter horse csődöre, TB Jhones nyergében állt rajthoz. Jhones kiváló, vagy – ahogyan gazdája mondja – szuper ló, nagyon jól helytállt idén is. A western ridingben ugrásváltásokat kell végrehajtani a tízméterenként elhelyezett bóják között szlalomban. Ahhoz, hogy a ló a pálya megfelelő pontján, megfelelő ritmusban, mindenféle ellenszegülés nélkül hajtsa végre ezt, nagyon nagy összhangra van szükség ló és lovas között. Ez remekül összejött ezen a versenyen, persze nem véletlenül, hiszen Laci tudatosan és kitartóan tanítja Jhonest kétéves csikókora óta. Mint mondta, nagyon készséges állat, és ez a fajta kifejezetten alkalmas az ilyen típusú feladatokra, hiszen nyugodt, kiegyensúlyozott, ami könnyebbé teszi a lovas dolgát. Meglepő módon a kancákkal nehezebb, mert „hisztisek”, a csődőrök viszont sokáig nem „veszik fel a kesztyűt”. Jhones háromévesen már magyar bajnok volt.

A csámpai csapat kiválósága, Ledneczki László a mostani Közép-Európa Kupán is indult a westernlovaglás csúcsát jelentő super horse-ban és hajszál híján azt is megnyerte, de – mint mesélte – lovának egy reakcióját helytelenül ellenszegülésnek ítélte a cseh bíró és 15 pont levonással büntette. Ha ez nem történik meg, négypontos előnnyel a dobogó legfelsőbb fokán végez. A super horse nagyon összetett feladatsor teljesítését követeli meg, hiszen ötvözi a többi versenyszám elemeit.

A Csámpai Lovassport Egyesület versenyzői szeretnének jövőre is részt venni a KEK-en, ami valószínűleg nem lesz egyszerű, hiszen Lengyelországban rendezik a kupát, ami fárasztóbb utazást, több költséget jelent. Laci azt mondta, tervezi, hogy másik európai szintű bajnokságon is megméreti magát. A legkézenfekvőbb az Americana elnevezésű versenyen való indulás volna, hiszen itt mérik össze tudásukat a kontinens legjobb westernlovasai. A csámpai Fenyves tanyán azonban most még nem emiatt vannak tele várakozással, hanem azért, mert új útra, a tenyésztés útjára „tévedtek”: hónapokon belül világra jön a kiváló csődör, Jhones két utóda.