Ötvenéves osztálytalálkozón idézték fel a régi emlékeket

Fotó: Vida Tünde
Fotó: Vida Tünde

Ötvenéves osztálytalálkozóra gyűltek össze a volt III. számú, ma Deák Ferenc Általános Iskola egykori diákjai pénteken. Az 1964-ben végzett 43 tanuló közül tizenöten már nem élnek, értük gyertyát gyújtottak az összejövetelen és egyenként megemlékeztek róluk. A többiek néhány kivételtől eltekintve összesereglettek a jubileumi eseményre. A találkozót, ahogy ötévente minden alkalommal, Szabóné Tomolik Teréz szervezte Kanczlerné Kunner Eszter és Pintér Ferenc segítségével. Ahogy az egykori diáktársak gyülekeztek, azonnal előkerültek a régi emlékek, elkezdődött a nosztalgiázás, sztorizgatás, amibe Farkas István tanár úr, a csapat volt osztályfőnöke is bekapcsolódott.
A találkozóra Aklán – korábban Hajdók – Hajnalka Németországból jött haza. Azt mondta, most kicsit könnyebb dolga volt, mint a negyvenéves találkozón, mert akkor hosszú szünet után látta a gyerekkori társakat, akik közül sokat alig ismert meg. – Vegyes érzések vannak bennem, hiszen nagyon elhaladt az idő – árulta el.

Szabóné Tomolik Teréz az érkezők üdvözlése közepette mesélte el, hogy ők voltak az első osztály, amelyik az iskola új épületéből ballagott. Sokan óvodába is együtt jártak, sőt nagyjából húszan az általános iskola után a Vak Bottyán Gimnázium akkor még létező kertészeti és szőlészeti tagozatán is együtt tanultak. – Nagyon jó tanári gárda volt és nagyon eleven gyereksereg – mondta Tomolik Teréz. Pintér Ferenc mintha ezt akarta volna alátámasztani, amikor elmesélte, hogy a két szervezőtársával már akkor jó barátságban voltak, őt mint rossz magaviseletű fiút a két lány közé ültették, hogy az ő jó hatásuk, javítson a magatartásán. Így is volt, ő hármas helyett négyest kapott, viszont a kitűnően tanuló lányok magatartás jegyét pedig eggyel lerontották.

Nemcsak régi emlékek, hanem a régi fényképek is előkerültek a találkozón, nevetve keresgették magukat és egymást a copfos lánykák, rövid nadrágos fiúcskák között.