Bővítés: megszületett az első engedélyek egyike

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

Megadta az Országos Atomenergia Hivatal az atomerőművi blokkok építéséhez szükséges telephely-vizsgálati és -értékelési engedélyt. Fichtinger Gyula főigazgató tájékoztatta lapunkat azon engedélyezési eljárásról és annak eredményéről, amelyet az Országos Atomenergia Hivatal az MVM Paks II. Zrt. kérelmére folytatott le, és amelynek eredményeként megszületett a „Paksi telephelyen létesítendő új atomerőműre vonatkozó telephely-vizsgálati és -értékelési engedély”.

– Az atomerőmű-építés egyik alapvető feltétele, hogy legyen alaposan megvizsgálva a telephely, ahol a majdani létesítmény állni fog, ismerjük meg a telephelyi jellemzőket és értékeljük ezeket két szempontból. Az egyik, hogy van-e olyan kizáró tényező, ami ellehetetleníti, hogy ott nukleáris létesítmény legyen. A másik, hogy melyek azok az adatok, amelyeket a tervezésnél figyelembe kell venni – fejtette ki Fichtinger Gyula. Az engedélyezésnek ebben az első szakaszában a hatóság azt mérlegeli, hogy azok a vizsgálati módszerek, amelyekkel az adott telephelyet meg akarják kutatni, megfelelőek-e, és előreláthatóan hiteles eredményt adnak-e. Az eljárás keretében közmeghallgatást tartottak, kikérték az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatóját fajsúlyos ügyekben segítő Tudományos Tanács, valamint a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértőinek véleményét. A főigazgató kitért arra is, hogy az atomenergia-hivatal mellett egy másik fontos hatóság, a Pécsi Bányakapitányság is részt vett a munkában, geotechnikai, földtudományi kérdésekkel kapcsolatban értékelte az MVM Paks II Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vizsgálati programját. – Így állt össze az engedély, amiben kimondtuk, hogy a telephely egészét nézve a vizsgálati program ily módon elvégezhető – összegezte Fichtinger Gyula. A nukleáris hatóság vezetője azt mondta, körülbelül másfél év, amíg elvégzik a vizsgálatokat, a következő lépés, hogy az eredmények birtokában kimondják, alkalmas-e a telephely atomerőmű-építéshez, illetve meghatározzák azokat a tényezőket, amelyeket fel kell használni a tervezésnél.

A szakhatóság feltételeket is szabott az engedélykérő számára. Így például az MVM Paks II Zrt.-nek a vizsgálati szakaszban folyamatos tájékoztatást kell adnia az eredményekről, illetve beszámolót kell készítenie a programról. Ezekre azért van szükség, hogy a hatósági ellenőrzési programot hozzá tudják illeszteni.