Félpályás útlezárással tiltakoznak Paksnál is

A Liga Szakszervezetek kezdeményezéséhez csatlakozva félpályás útlezárással járó demonstrációt tartanak hétfőn a paksi atomerőműben működő szakszervezetek a város északi határában, a hatos főúton. Lőrincz László, a PADOSZ elnöke számolt be arról, hogy szervezetük, valamint a MÉSZ és az ADÉSZ az országos akció keretében december 15-én 7 órától 16 óráig a hatos út Budapest felé tartó pályáját zárja el autókkal. Az akció nem előzmények nélkül való, december 3-án, Budapesten békés menettel tiltakoztak a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése és az országos bérmegállapodás halogatása miatt, vázolta Lőrincz László, aki szerint óriási a tét a munkavállalók számára.

– Kollégáink azzal az ígérettel kerültek felvételre az erőműbe és az ott érdekelt cégekhez, hogy sugárveszélyes munkakörben ledolgozott első tíz évük után kettő, utána ötévenként egy-egy év kedvezmény jár nekik, és az így számított kor elérésekor nyugdíjszerű ellátást kapnak. Nehezen képzelhető el, hogy 65 éves korukig teljes értékű munkát végeznek, az is elképzelhető, hogy utcára kerül az, aki az időszakos orvosi alkalmassági engedélyét nem kapja meg – fejtette ki a szakszervezeti vezető. Hozzáfűzte, hogy nemcsak az atomerőműben dolgozók problémája az, ami miatt utcára mennek, hiszen a jövő évi minimálbérről, szakmunkás bérminimumról és a bérfejlesztésről sincs még megállapodás. – A tárgyalások folynak és ezek a demonstrációk a tárgyalókat erősítik, ezért fontos, hogy minél többen csatlakozzanak hozzánk, hátha a döntéshozókat sikerül meggyőznünk – összegezte Lőrincz László.

A Liga szakszervezetek hétfőn országszerte félpályás útlezárással tiltakoznak a a cafetéria adóterheinek emelése és az adótörvények társadalmi egyeztetés nélküli módosítása ellen; a korkedvezményes nyugdíj védelmében és a Munka Törvénykönyve munkavállalókra hátrányos rendelkezései ellen, illetve a sztrájktörvény módosításáért.