Kezdődik a klímatörténeti múzeum építkezése a Deák-ház mellett

Kezdődik a Klímatörténeti Múzeum kivitelezése, az országban egyedülálló létesítmény épül meg 2015. április végéig az óváros szívében. Korábban megírtuk: közel 400 millió forint európai uniós támogatást nyert városunk a Paksi Metszet Örökségközpont/Klímacentrum és Látványtár elnevezésű projekt megvalósítására, a beruházáshoz mintegy 500 millió forint önrészt biztosít az önkormányzat. Az első ütem, a Deák-ház felújítása októberben kezdődött el. A második ütem, a passzívházként működő Klímatörténeti Múzeum megépítése a Deák-ház szomszédságában december második felében indul. A kivitelezéséről szóló szerződést a négy ajánlattevő közül közbeszerzési eljáráson kiválasztott Unikorn-Épker Építőipari és Szolgáltató Kft.-vel írta alá az önkormányzat.

– Az országban egyedülálló múzeum épül Pakson, ahol a Föld klímaváltozásainak hatásait mutatják be a téglagyári löszfalban feltárt rétegek elemzései alapján – emelte ki a szerződéskötéskor Süli János. Paks polgármesterének tájékoztatása szerint a projekt 165 millió forintból valósul meg. A klímatörténeti múzeum 205 négyzetméteres alapterületen épül meg, ugyanekkora pinceszinttel és emeleti térrel.

– A határidő szűkös, 2015. április 30-ig kell befejezni a beruházást, de tartható, reméljük, hogy az időjárás is kegyes lesz hozzánk – mondta el ifj.Varga Lajos, a bölcskei székhelyű Unikorn-Épker Kft. ügyvezetője. A munkálatok alatt előfordulhat, hogy forgalomkorlátozásra kell számítani a környéken, de ezek időpontjáról előzetesen tájékoztatják majd a lakosságot.