Nukleáris hírek

A paksi megállapodás aláírása után a Roszatom elkövetkező 10 évre szóló külföldi megrendeléseinek értéke elérte a 100 milliárd dollárt. Szergej Kirijenko, az atomenergetikai konszern vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a tavalyi évet 74 milliárd dollárnyi megrendeléssel zárták. Idén ötmilliárd dollár értékű teljesítés történt és több szerződéskötés is, ma 27 atomerőművi blokkra van megrendelése a cégnek. Egy blokk átlagára legkevesebb mint ötmilliárd dollár. − Figyelembe véve a megkötött megállapodásokat, köztük a kedden Magyarországgal és csütörtökön Indiával aláírt szerződéseket, a külföldi megrendelésekből származó garantált bevétel 100,3 milliárd dollár – mondta Kirijenko. A Roszatom vezére emlékeztetett rá, hogy korábban a fejlett országok, az USA és az európai országok építettek atomerőművi blokkokat, napjainkban azonban áttevődött a súlypont Ázsiára. Legnagyobb a kereslet Délkelet-Ázsiában, Kínában, Indiában, Malajziában, Thaiföldön, Vietnamban és Indonéziában, de az észak-afrikai országok is érdeklődnek.

Két kategóriában adott át díjakat az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a villamosenergia-ipar, illetve a tágabb energetika területén példamutató eredményeket elérő szakembereknek. Az egyenként egymillió forint pénzjutalommal járó I. MVM Energetikai Nemzeti Díjat a Magyarországon alkotók közül Dr. Farkas István, a határon túl alkotók díját pedig Pázsit Imre nyerte el. Farkas István nevéhez fűződik többek közt, hogy a napenergia-használat megjelent a mérnöki oktatásban, Pázsit Imre pedig a Chalmers Reaktorfizikai Intézet, illetve a Nukleáris Technikai Osztály vezetésében és fejlesztésében elért eredményei alapján érdemelte ki az elismerést.

A Tájékoztató- és Látogatóközpont, valamint az Atomenergetikai Múzeum december 22-től január 4-ig karbantartás miatt zárva tart. A központ január 5-én 8 órától fogad újra látogatókat.