Közleményben tiltakozik a Magyar Nukleáris Társaság

A paksi atomerőmű nemzetközi szinten is kiemelkedő biztonsággal, gazdaságosan üzemel. Az erőmű vezetése nagyon sok olyan fejlesztést hajtott végre az utóbbi években, amelyek a hosszú távú, megbízható üzemvitelt segítették elő, szögezte le a Magyar Nukleáris Társaság, amely közleményben tiltakozik az erőmű vezetésének lecserélése és dolgozói létszámának csökkentése ellen. A társaság szerint ezek az intézkedések a nukleáris biztonságot veszélyeztetik.

Emlékeztetnek az elmúlt években elvégzett biztonságot növelő intézkedésekre, arra, hogy két blokk már megkapta az engedélyt arra, hogy 30 helyett 50 évig üzemeljen. Számos nemzetközi szervezet rendszeresen vizsgálja a paksi atomerőmű működését. A fukusimai balesetet követő európai „stressz teszt” vizsgálatban is kiemelkedően jól szerepeltek, és a radioaktív hulladékok kezelésének magyar megoldásai is nemzetközileg elismertek. – Mindez nagyon jól jelzi, hogy az atomerőmű vezetése mind a biztonságot, mind a hatékonyságot kiemelt figyelemmel kezeli, az erőmű jó kezekben van, fejtegeti a hazai nukleáris ipar szakembereiből álló szervezet.

– Magyarországon egyetlen atomerőmű üzemel, ezért a paksi szakembereknek sok olyan feladatot is el kell látnia, amelyekért más – több atomerőművel rendelkező – országban valamilyen központi szervezet, például az áramszolgáltató felel. Pakson működik például szimulátoros oktatóközpont, ami csak néhány atomerőműben van és fenntartják a világon egyedülálló karbantartó gyakorló központot is. Az erőmű szakemberei foglalkoznak azzal is, hogy a gazdaságosabb üzemeltetés érdekében új típusú fűtőelemeket vezessenek be, ebben az évben tettek javaslatot a nukleáris üzemanyag használati idejének a növelésére 12 hónapról 15 hónapra. A nagymértékű létszámcsökkentés egyértelműen a biztonság rovására menne, ezért az erőmű felelős vezetése erre nem vállalkozhat. A nukleáris biztonság a legfontosabb, amit nem írhat felül semmilyen gazdasági érdek – taglalja a közlemény.

Végezetül leszögezik: a magyar vezetés lecserélése külföldi szakemberekre, illetve külföldi szakértők bevonása az operatív vezetésbe egyértelműen hibás lépés lenne, ha egyáltalán megoldható: a paksi atomerőműhöz a paksi szakemberek értenek a legjobban!