A PADOSZ nyílt levele Jávor Benedeknek

A paksi atomerőmű munkavállalóit sérti Jávor Benedek kijelentése és szakmaiatlannak tekintik azt – írja az európai parlamenti képviselőnek írt nyílt levelében a PADOSZ. A Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Jávor Benedek azon kijelentésére reagált, miszerint eltitkoltak egy atomerőműben történt üzemzavart.

Mint írják, nem felel meg a valóságnak az, hogy üzemzavar történt. A normál üzemi működéstől való eltérést tapasztaltak, amelyet a szokásos profizmussal, a hatóság által jóváhagyott szabályoknak megfelelően kezeltek. Hozzátették, hogy az sem igaz, hogy ezt az atomerőmű munkatársai késlekedtek volna jelezni. – Biztonsági filozófiánk és munkakultúránk szerves része az eltérések, hibák, problémák, fejlesztési területek folyamatos keresése. Ennek szellemében nem csupán azonnal jelentjük a tapasztalatainkat, de sokszor –mint ebben az esetben is –, kollégáink olyan eltéréseket is jelentenek, amelyeket amúgy a világon sehol nem szükséges.

Lőrincz László elnök elmondta, hogy nem csak az 1400 tagot számláló PADOSZ véleményéről van szó, a nyílt levelet azért jegyzik csak ők, mert megfogalmazásáról keddi testületi ülésen döntöttek, és nem akartak késlekedni, megvárni a többi érdekképviselet hivatalos állásfoglalását; mielőbb tiltakozni akartak az ellen, hogy munkájukat lebecsülik, pontatlanul fogalmaznak, valótlanságokat állítanak.

A szakszervezet felajánlotta, hogy szakértőt biztosít a képviselő számára, hogy segítsen értelmezni számára az információkat, mivel tudomásuk szerint az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. pontos, részletes válaszokat adott Jávor Benedek decemberi levelére, amelynek részletei „alapfokú műszaki ismeretek birtokában is átláthatóak, illetve értelmezhetőek”.

„Tagjaink és kollégáink egybehangzó véleménye alapján kijelenthetjük, hogy az Ön által megfogalmazott nyilatkozat szakmaiatlan, az a Paksi Atomerőmű munkavállalóit mélyen sérti „ – fogalmaz a PADOSZ. Hangsúlyozzák, hogy az erőmű dolgozói magas színvonalon, odaadóan, s nem utolsósorban azon felelősség tudatában végzik munkájukat, hogy biztosítsák az ország villamosenergia-ellátásának több mint felét. Több évtizedes tapasztalatokkal rendelkeznek, munkájuk minősége nemzetközileg is elismert, más országok szakemberei is tanulnak tőlük. – Mi itt élünk, együtt élünk az atomerőművel három évtizede: soha nem kockáztatnánk magunk gyermekeink, unokáink, szeretteink, valamint országunk biztonságát és jövőjét. A több tíz-százezer érintett, akár az egész országunk lakosságának nevében pedig elvárjuk, hogy ezt más se tegye – zárul a PADOSZ levele.

Jávor Benedek január 16-i kijelentését korábban az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. közleményben cáfolta, mondván, hogy nem történt üzemzavar és az esetről folyamatos tájékoztatást adtak a hatóságoknak, sőt az Országgyűlésben is elhangzott róla beszámoló.