Megkezdték az új atomerőmű terveinek paksi körülményekhez igazítását

Elkezdődött az új atomerőmű terveinek paksi körülményekhez és követelményekhez igazítása. A feladatot orosz tervezőintézet végzi, az adatszolgáltatást a magyar fél. Aszódi Attila kormánybiztos azt mondta, az alapadatokat már átadták, de további – telephely-értékelés során nyert – információkat szolgáltatnak.
A Pakson megépülő két blokknak számos olyan része van, ami ugyanolyan lesz, mint az Oroszországban, Szentpétervár közelében kivitelezés alatt álló két blokk, de vannak olyan helyi körülmények és követelmények, amelyekhez hozzá kell igazítani a terveket. A referencia erőműben hűtőtornyos hűtés van, Pakson frissvízhűtést terveznek, de más a villamos hálózatra való csatlakozás feltételrendszere, mások a meteorológiai feltételek és a talajjellemzők is. Utóbbi okán minden bizonnyal más lesz a alapozás is, derült ki Aszódi Attila szavaiból.

A kormánybiztos rámutatott, hogy a telephelyről nagyon sok információ rendelkezésükre állt a négy blokk tervezése, illetve biztonsági megerősítése idejéből. Ezek helytálló, használható információk, de földtani kutatások keretében a legmodernebb eljárásokkal szeretnék rögzíteni a ma elérhető legpontosabb adatokat, beleértve a méretezési földrengés pontos, számszerű bemenő adatait.

A környezetvédelmi engedélyezés, a Paks-specifikus alaptervek elkészítése és az előzetes biztonsági jelentés elkészítése után – várhatóan 2016-ban – létesítési engedélyért folyamodnak az Országos Atomenergia Hivatalhoz. Ha ezt 2017 végéig megkapják, 2018 elején kezdődhetnek a telephelyi munkálatokat.

Aszódi Attila emlékeztetett rá, hogy a paksi telephelyen két darab VVER-1200/V491 típusú, egyenként 1200 MW névleges teljesítményű reaktor beépítését tervezik, amelyek létesítésével a Roszatom leányvállalatát, a Joint-Stock Company Nizhny Novgorod Engineering Company Atomenergoproekt céget mint fővállalkozót bízták meg.