Nem mindegy, hol folyik el az esővíz

Az esővizet továbbra is tilos a közcsatornába vezetni – szögezi le a Mezőföldvíz Kft. lakossági tájékoztatója. A szolgáltató hírlevele felhívja a figyelmet, hogy az esővíz közcsatorna-hálózatba juttatása nagyobb esőzések alkalmával a szennyvíztisztító mű túlterhelését és károsodását, az alacsonyabban fekvő területek elöntését, a szennyvízelvezetés és -tisztítás költségeinek növekedését okozhatja. Ráadásul jogszabályellenes is.

Paks csatornahálózata nagyobb záporok esetén túlterheltté válik, és az alacsonyabban fekvő házak pincéiben elöntések, beázások keletkezhetnek. Ennek egyik oka, hogy máig sokan nincsenek tisztában vele: településünkön az esővizet nem a csatornahálózatban, hanem a szennyvíztől elkülönítve, közvetlenül a befogadó vízfolyásba, csapadékvíz-elvezető árokban vezetik el.

Ha ez nem így történik, akkor egy kiadós esőnél, zápornál túlterheltté válik a rendszer. Emellett a közcsatornába jutó csapadékvíz a szennyvíztisztító telepen a szennyvizet tisztító mikroorganizmusokat is kimoshatja. Az okozott kár jelentős többletköltséget ró a szolgáltatóra és – rendkívüli esetekben – azokra a fogyasztókra is, akiket a szennyvíz visszatorlódása vagy az ingatlan elöntése veszélyeztet.

Jogszabály is tiltja a csapadékvíz szennyvízcsatornába vezetését, a vonatkozó kormányrendelet pedig arra is lehetőséget ad, hogy szükség esetén a jogellenes állapotot a víziközmű-szolgáltató a felhasználó költségén megszüntesse, a jogellenesen elvezetett csapadékvíz után pedig pótdíjat számoljon fel.

Kérdéseit és észrevételeit Pakson a főmérnökségen, a Kölesdi út 46. szám alatt vagy az ügyfélszolgálat 40/462-000-ás telefonszámán is várja a Mezőföldvíz Kft.

 

Fontos, hogy a csatornahálózatba ne jussanak olyan anyagok, melyek zavarják a rendszer és a tisztítótelep működését. Ezért nem szabad a csatornába engedni többek között zsírt, olajat, festéket, benzint, mérgező vagy maró anyagokat, műanyag- és üvegpalackokat, építési törmeléket, állati tetemeket, eldobható pelenkákat, ruhaneműt, nylon harisnyát stb – jegyzi meg a közlemény.