A harcművészet az életre tanít

Pakson nőtt föl, a 4-es iskolába és a Bezerédjbe, majd a Paksi Vak Bottyán Gimnáziumba járt Bayer Péter harcművész, aki tavaly év végén Mariborban Európa-bajnok lett. Bár Pakson nem volt leigazolt sportoló, a mozgás mindig érdekelte: kézilabdázott, a gimiben pedig kosarazott és focizott. – Sokat futottam és úsztam. A házunkkal szemben nyílt meg a tanuszoda, így kézenfekvő volt, hogy mit csinálok. Szinte minden este ott álltam a bejáratnál fél hatkor, hogy mehessek úszni párszor tíz hosszt – árulta el a Paksi Hírnöknek a sportoló, aki az érettségit már Budapesten tette le. 1999-ben ismerte meg a taekwondót.

– Egy taekwondo mester ajánlott egy, a lakhelyemhez közeli klubot, 1999 januárjában mentem le először oda és ott ragadtam. Azóta is igyekszem megismerni ezt a harcművészetet, ami számomra nem pusztán sport… ez életforma! Azóta szorgalmasan járok edzésekre, övvizsgákra (sajnos becsúsztak hosszabb-rövidebb kimaradások) és versenyekre is. 2004-ben kerültem a Buday Taekwon-do Klubba, ahol remek embereket, harcművészeket ismerhettem meg. Ez az egyik, ha nem a legnagyobb, legsikeresebb felnőtt taekwondoklub Magyarországon. 2014 szeptembere óta a klub elnöke, Poós Péter mellett klubvezetőként is tevékenykedem, ami nagy megtiszteltetés számomra. 2007-ben szereztem meg az I. dan fekete övet, idén márciusban vizsgázom III. danra.

Bayer Péter állítja: a klub egy nagy család, egy szuper csapat, ahol nem ütni és rúgni, hanem az életre tanítanak. Egyik mestere szerint „Ahogy élsz, úgy taekwondózol és ahogy taekwondózol, úgy élsz!” A sportoló szerint a taekwondo nem küzdősport, hanem harcművészet, melynek fő elemei a bázisgyakorlat, a formagyakorlat, a küzdelem, a speciál törés, az erőtörés és az önvédelem. És természetesen a mentális fejlődés. A versenysport éppen összetettsége miatt nem kap nagy hangsúlyt, csak lehetőség, hogy mindenki megmérettesse magát. Péter másféle megmérettetésre is vágyott, ezért a taekwondo mellett 2011-ben kipróbálta magát a kick-boxban is.

– Ez küzdősport, ha leegyszerűsítem, szinte megegyezik a taekwondo küzdelmi versenysport részével. A taekwondo-edzések mellett így kick-box-edzésekre is járok. Itt mesterem Zrínyi Miklós VI. danos mesteredző. Ebben a sportágban többféle szabályrendszer alakult ki, én a taekwondóhoz legjobban hasonlító light-contact és a kick-light szabályrendszerekben szoktam indulni versenyeken. Idén a Magyar Kick-box Szövetség 21 versenyzője kapott nemzetközi minősítést, köztük én is.