Roszatom: ütemterv szerint halad a két új blokk építése

Nukleáris szakemberek képzéséről írt alá szándéknyilatkozatot a Roszatom Orosz Állami Atomenergetikai Vállalatcsoport és az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A dokumentum aláírási ceremóniájára február 17-én Vlagyimir Putyin, az Oroszországi Föderáció elnökének Magyarországon tett munkalátogatása keretében került sor.

A megállapodást Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere látta el kézjegyével. A dokumentum értelmében az aláíró felek kifejezték szándékukat az atomenergetikai együttműködés kiszélesítésére a szakemberek oktatásában, a tudományos munkában, valamint közös oktatási programok szervezésében.

A nyilatkozat elősegíti az alap- és mesterképzésben, illetve doktori képzésben tanuló hallgatók, a kettős diplomát adó oktatási programokban részt vevők, valamint az oktatók cseréjét. A két fél célja, hogy biztosított legyen a magyar atomenergetikai ipar ellátása magasan kvalifikált szakemberekkel.

– A magyar nukleáris mérnökök egy számottevő része korábban Oroszországban szerzett diplomát, és tudjuk, hogy a paksi atomerőmű jelenlegi négy blokkjának megbízható működését az ő magas színvonalú szakértelmüknek is köszönhetjük. Szükség van azon szakemberek új nemzedékének felkészítésére, akik majd részt vesznek az új blokkok tervezésében, építésében és üzemeltetésében – kommentálta Balog Zoltán a megállapodást.

Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a Roszatom olyan integrált megoldásokat kínál partnereinek, amelyek a finanszírozás mellett magukban foglalják a személyzet képzését is. – Mi mindig szoros kapcsolatokat ápoltunk a paksi atomerőművel és a magyar tudományos intézményekkel, így reméljük, hogy az aláírt szándéknyilatkozat lehetőséget nyújt együttműködésünk bővítésére, és intenzívebbé tételére – fogalmazott.

Szergej Kirijenko újságírók előtt beszélt arról, hogy ütemterv szerint halad a paksi atomerőmű két új blokkjának építése. – Pontosan meghatározott menetrend van, szigorúan be fogunk tartani minden előírást és szabályt, a projekt alapján készül a környezeti hatástanulmány, folyamatban van az engedély beszerzése, minden szakaszosan fog menni – mondta az orosz állami atomenergiai vállalat vezetője. – A magyar gazdaság meglehetősen gyorsan fejlődik, és nem zárnám ki, hogy e beruházás sikeres végrehajtása esetén a magyar kormány döntést hoz további blokkok építéséről. Egyelőre azonban ilyen döntést a magyar kormány nem hozott, ezért az igényeknek megfelelően reagálunk a döntésekre – idézte szavait a TASZSZ orosz hírügynökség.

Kirijenko úgy fogalmazott, hogy a Roszatom által építendő paksi reaktorok „a legkorszerűbb, posztfukusimai típusú technológiákkal” készülnek, legalább 60 éves garantált működési idővel, a valóságban pedig 100 évre szól az üzemeltetési garancia.

A Roszatom vezetője a kiégett fűtőelemek ukrajnai tranzitjával kapcsolatosan azt mondta, hogy ez olajozottan működött, és a magyar elhasznált nukleáris fűtőanyagok szállítása is az ütemtervnek megfelelően zajlott.