Amerikai szervezettel írt alá kutatás-fejlesztési együttműködést az MVM

Kutatás-fejlesztési együttműködésről szóló megállapodást írt alá február 19-én az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az amerikai Electric Power Research Institute (EPRI) vezetése. Az együttműködés nem csupán a paksi atomerőmű hosszú távú biztonságos üzemeltetéséhez járulhat hozzá, de fejleszti az EPRI tudásbázisát is.

Az 1972-ben az Amerikai Egyesült Államokban létrehozott EPRI független, non-profit szervezet, amely azzal a céllal jött létre, hogy a villamosenergia-ipar kihívásaira megoldásokat találjon. Tevékenysége az iparág szinte minden területét átfogja, tevékenysége mára már harmincnál is több országra terjed ki. A szervezet éves szinten 350 jelentést készít nukleáris témákban, tehát hatalmas tudásbázist biztosít tagjai részére. A paksi atomerőmű ebből a tudásbázisból merítve fontos jó gyakorlatokat építhet be saját működésébe, áll az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. sajtóközleményében. A mindennapi munka során az EPRI tagjai egy online „műszerfalon” keresztül férhetnek hozzá az információkhoz, de ugyanezen a felületen tudnak kommunikálni más szakmabeliekkel is a szervezeten belül.

– Az EPRI eddigi eredményei részleteiben is megismerhetővé válnak számunkra, emellett bekapcsolódhatunk azokba a jelenleg futó kutatási programokba is, amelyek az erőmű aktuális kihívásainak való megfelelést leginkább segíthetik – mondta el Pekárik Géza. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. műszaki igazgatója hozzátette: – Tagként részt vehetünk a kutatási irányok kijelölésében, és széleskörű nemzetközi szakmai kapcsolatok kiépítésére is lehetőség nyílik. A megállapodás mindenképpen fontos lépést jelent az atomerőmű biztonságának és működési hatékonyságának további javítása terén, ugyanakkor az EPRI szakmai potenciálját is növeljük a kiváló hazai szakembereink megjelenésével az egyes fejlesztési területeken.

Az EPRI képviseletében Neil M. Wilmshurst alelnök mutatott rá a megállapodás kölcsönös hasznaira, leszögezve: – A világ atomerőműveinek 80%-ával kapcsolatban vagyunk. Ez az új együttműködés növeli a VVER-erőművekkel kapcsolatos tudásunkat és tapasztalatunkat. A munkák fókusza az atomerőművek biztonságos, gazdaságos üzemeltetésen van, ezért biztosak vagyunk benne, hogy Paks hosszú távú biztonságos üzemeltetéséhez is hozzá tudunk járulni.

Az EPRI a nukleáris szektor vonatkozásában elsődleges céljának tekinti a meglevő atomerőművek biztonságának és kihasználtságának maximalizálását, lehetővé kívánják tenni a fejlettebb atomerőművek építését, és támogatni kívánják a nukleáris alapú villamosenergia-termelés hosszú távú fenntarthatóságát.