Körtélyesi Gergely: döntőt játszani mentünk a Tüskecsarnokba

Budapesten a Tüskecsarnokban nyolc csapat részvételével rendezték a Zsíros Tibor férfi kosárlabda Magyar Kupa döntőt. A Paksi Hírnök online végigkövette a mérkőzéseket, most egy kicsit tekintsünk vissza a hétvégére.

Az Atomerőmű SE csapata a a szurkolók és a szakma szerint is végső győzelemre is esélyesként vágott neki a háromnapos viadalnak. Hosszú idő után minden játékosára számíthatott Braniszlav Dzunics vezetőedző, nem kellett attól tartani, hogy a harmadik mérkőzésre elfogy a társaság. A szombathelyi Falco elleni első mérkőzésen repülőrajtot vettek Evansék, 10 perc alatt 31 pontot szórtak és csak 12 kaptak. Az első félidőt végül 27 pontos előnnyel zárta a paksi csapat, a nagyszünet után pedig csak annyit adott ki magából, amennyi az eredmény tartásához szükséges volt, a sárga-feketék nem tudták szorossá tenni a végjátékot. Falco-Trend Optika KC Szombathely–Atomerőmű SE: 62-84 (12-31, 18-26, 16-9, 16-18).

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A sorsolás szeszélye folytán a másnapi elődöntőben a Szolnoki Olaj KK ellen lépett parkettre az ASE. A Tisza-partiak ellen ebben a szezonban még nem játszott tétmeccset az Atomerőmű csapata, csak a bajnokság előtti felkészülési tornákon találkoztak. Az Adrialigában pallérozódó Olaj más kategória, mint a hazai bajnokságban szereplő csapatok, ami a védekezésükben mutatkozott meg leginkább. Az első negyedben 9-4-es paksi vezetés után 9-0-s rohammal átvette a vezetést a Szolnok, amit a későbbiekben már ki sem engedett a kezéből. A második negyed végén még biztató volt az állás, az ötpontos hátrány nem tűnt behozhatatlannak. A nagyszünet után azonban hatalmas offenzívába kezdett az Olaj, megzavarodott az ASE, tíz perc alatt mindössze 10 pontot sikerült szereznie, harminc perc játék után 15 pontra nőtt a fekete-fehérek előnye. Az utolsó felvonásban becsülettel küzdött a Dzunics legénység, de 10 pontnál jobban nem tudott közelebb kerülni ellenfeléhez. Szolnoki Olaj KK–Atomerőmű SE: 74-60 (17-14, 20-18, 20-10, 17-18 ).

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A harmadik helyért a Soproni Sördögök ellen játszott az utolsó napon az ASE. A bajnoki táblázat második helyén álló kék-fehérek a Kecskeméttel szemben maradtak alul az elődöntőben, presztízsmeccsre lehetett számítani. Fej fej mellett haladtak a csapatok az első félidőben, Szabó Zsolt dudaszóra eldobott, ritkán látható egész pályás kosarával sikerült 41-40-re nyerni az első félidőt. A harmadik negyed elején Jones és Wise vezérletével indított 12-0-s paksi roham, mint később kiderült a mérkőzést is eldöntötte. Az utolsó felvonásban még volt egy fellángolása a Sopronnak, de Szabó, Jones és Dugat révén sikeresen visszaverte a felzárkózási kísérletet az ASE. Atomerőmű SE–Soproni sördögök: 88-78 (20-20, 21-20, 26-17, 21-21).
Párat aludva a történtekre megkérdeztük a kupadöntő szereplőit, elégedettek-e a bronzéremmel.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Szabó Zsolt: Kicsit csalódás a csapatnak a 3. hely. Igaz, érmet nyertünk, de úgy mentünk oda, hogy döntőt játszunk. A Szolnok sokkal keményebb ligában edződik, mint mi, amit a védekezésben meg is mutattak: sokkal agresszívabbak, dinamikusabbak, mint a magyar bajnokságban szereplő csapatok. Az alapszakaszból hátralévő meccseken meg kell mutatnunk, hogy olyan erős csapat vagyunk, mint amilyennek tartanak.

Körtélyesi Gergely: Csalódás volt, hogy nem jutottunk a döntőbe, a Szolnok elleni meccsen elég rosszul dobtunk. Minden meccsen a legjobb tudásunk szerint szeretnénk játszani, ezért a Sopron ellen is úgy léptünk pályára, hogy győzzünk, és nyertünk, ami nagyon fontos. Fájó, hogy nem tudtuk elverni a Szolnokot, de azért vagyunk, hogy ezt újra meg újra megpróbáljuk. Tudjuk, hogy miben tudunk még javulni, az esély mindig ott van, hogy megverjük őket.

Braniszlav Dzunics: Az első meccsen nagyon magabiztosan és jó játékkal nyertünk. A Szolnok ellen a fiúk mindent megtettek, de az Olaj, nem csak velünk szemben, hanem mindegyik csapattal szemben is erőt demonstrált. Tudunk mi jobban játszani, és remélem, hogy a következő meccseken ezt meg is fogjuk mutatni. A bronzéremért a második félidő elején sikerült megtörni a Sopron ellenállását, és magabiztosan nyertünk. Ami az alapszakaszt illeti, nagy eséllyel pályázunk, hogy megnyerjük.