Okuláré projekt: a diszkrimináció volt a fókuszban

Március 23-án immár hatodik alkalommal jelentkezett a független színházi műhelyek, amatőr és hivatásos színjátszó társulatok, civil közösségek összefogásában megvalósuló, város- és országhatárokat átívelő kortárs dráma-felolvasóest sorozat, az Okuláré Projekt. A téma ezúttal a diszkrimináció volt, amit több darabban a Paksi Parola Színkör tagjai is színpadra vitték. Hefner Erika drámatanár, rendező és színjátszói rögtön a kezdetekkor csatlakoztak a felolvasószínházhoz, aminek lényege, hogy egy időben az ország, sőt a világ különböző pontjain ugyanazt az alkalmanként három darabot adják elő, amelyek közül a legjobbra szavaznak is.

A legújabb darabok közül a dél-amerikai gyökerekkel is rendelkező Hedvig Monsterrat Flores egyfelvonásosa, Az új főnök egy cég alkalmazottainak előítéleteit boncolgatta; a vajdasági magyar költő és írónő, Terék Anna darabja, a Mennyország tornáca egy túlvilági diszkriminációs rémálomról mesélt; de a színjátszók egy siket ember történetét is elmesélték, aki elment egy felvételi elbeszélgetésre.

2014 tavasza óta eddig öt Okuláré Projektet rendeztek, felvonultatva 10 drámaírót, 15 új egyfelvonásost, eddig összesen 22 helyszínt és körülbelül 1600 nézőt. A szervezők minden alkalommal három-három drámaírót kérnek fel arra, hogy egy aktuális, előre megadott témáról írjanak egy-egy, maximum 15 perces egyfelvonásost. Ezúttal olyan darabokat mutattak be, ahol valakit diszkriminálnak, vagy valaki diszkriminál.