Dunakömlődön mutatkozott be a Waldorf-kezdeményezés

Lakossági fórumon mutatták be a dunakömlődieknek az Aranyhal Waldorf Pedagógiai Egyesületet, amely idén szeptemberben Waldorf-iskola és -óvoda indítását szervezi. A fórum helyszíne nem volt véletlen, az új intézményt ugyanis Dunakömlődön szeretnék megnyitni, a volt iskolaépületben.

Kik járhatnak Waldorf-iskolába, miből, hogyan tanulnak, hogyan tudnak továbbhaladni az ott végzett gyerekek? Többek között ezek a kérdések merültek fel azon a dunakömlődi lakossági fórumon, ahol az Aranyhal Waldorf Pedagógiai Egyesület mutatkozott be és ismertette céljait. A Waldorf-intézmények világszerte mindenhol szülői kezdeményezésre jönnek létre és működnek a Waldorf-pedagógia szerint munkálkodó óvodák, általános iskolák és középiskolák. Pakson sem történt ez másként. A gondolat még tavaly ősszel merült fel, majd az elképzelést tett követte és tíz család, egy Waldorf-pedagógus és két tapasztalt Waldorf-szülő január 20-án megalapította az egyesületet, amely reményeik szerint az intézmény fenntartója lesz. Azóta további családok csatlakoztak a civilszervezethez, mindannyian kivéve részüket a munkából. Az alapítók keresni kezdték az intézménynek otthont adó épületet is, egy olyan megfelelő méretű, jó udvarral rendelkező, természetközeli helyet, ahol a lakosság szívesen befogadja az új intézményt. Végül a városi önkormányzat segítségével zárult a keresés: a városvezetés a tíz éve üresen álló dunakömlődi volt általános iskola épületét ajánlotta fel bérleménybe, amely minden szempontból ideális választás lehet az egyesület számára. A felek úgy gondolták, hogy az egyesület lakossági fórumon mutatkozzon be Dunakömlődön, illetve ismertesse elképzeléseit és válaszoljon a helyieknek a felmerülő kérdésekre, hiszen fontos, hogy a lakosság elfogadja a kezdeményezést.

Az Aranyhal Waldorf Pedagógiai Egyesület tervei szerint már idén ősszel elindulhat az Aranyhal Waldorf Óvoda és Iskola egy óvodai csoporttal és várhatóan az első általános iskolai osztállyal. Az óvodai legalább 15, legfeljebb 25 fős vegyes csoportot jelent, az első osztály pedig legkevesebb 15, legfeljebb 32 fős létszámú lenne, a felvételit áprilisra tervezik mindkettő esetében egyaránt. A lakossági fórumon is elhangzott, hogy bárki beírathatja gyermekét Waldorf-óvodába, -iskolába, és az is, hogy az alapítvány nagy hangsúlyt fektet a szülők bevonására a mindennapi tevékenységbe – ezzel a családoknak számolniuk kell. Az intézmény működéséhez szükséges forrást az állami normatívából, a szülői hozzájárulásból, illetve támogatásokból fedezik majd.

A közeljövőről szólva Boros-Zágon Fruzsina, az egyesület elnöke elmondta, hogy a következő hónapok egyik nagy feladata az iskolaépület felújítása, amiben a támogatók és az alapító szülők vesznek részt, majd be kell rendezni az épületet és beszerezni az induláshoz szükséges eszközöket. Elindították az engedélyezési eljárást a kormányhivatalnál és a Magyar Waldorf Szövetségnél, és keresik a szakembereket a majdani működéshez. Ami az óvodát illeti, már van egy Waldorf-óvodapedagógusuk, mellé keresnek még egy főt, illetve egy dajkát, az iskola tekintetében pedig osztálytanítót. Mindegyik státuszra vannak jelentkezők, meghallgatásuk folyamatosan zajlik. Emellett az egyesület rendszeresen szervez előadásokat, ahol az érdeklődők megismerhetik a Waldorf-pedagógiát és a megálmodott intézményt.

– Nagyon reméljük, hogy a dunakömlődiek később is hasonló szeretettel fogadnak minket, mint most, és sok közös ünnep, rendezvény, bál, előadás, karácsonyi vásár, falunap és szüreti mulatság vár ránk – emelte ki Boros-Zágon Fruzsina.