Még mindig sokan nézik szemétlerakónak a határt

Egyre eredményesebben működik a hulladékkezelő központ, de továbbra is problémát jelent az illegális szemétlerakások költséges felszámolása. Tájékoztató kampány indítását tervezik amellett, hogy a jövőben keményebben lépnek fel a szemetelőkkel szemben.

Egyre több szelektáltan gyűjtött hulladék érkezik a hulladékkezelőbe, így csökken a lerakóra kerülő szemét mennyisége. Ezzel nem csupán a lerakó élettartama nő és csökken a lerakási illeték mértéke, de gazdaságosabb is lesz a telep fenntartása, növekszik a Paksi Hulladékgazdálkodási Kft. értékesítésből származó bevétele. A szolgáltató adatai szerint a rendszer 2013-as indulásának első hónapjában 885 tonna vegyes hulladékot szállítottak be Paksról, az elkülönítetten gyűjtött anyagok aránya 3,8 százalék volt. Mostanra az előbbi mennyiség a felére, 462 tonnára mérséklődött, míg az elkülönített anyagok 30,4 százalékot tesznek ki. Az adatok hasonlóképpen javuló tendenciát mutatnak az egész szolgáltatási területen, azaz, ha Paks mellett a Bölcskéről, Madocsáról, Gerjenből, Pusztahencséről, Györkönyből és Nagydorogról beérkezett hulladék összetételét vizsgáljuk, látható, hogy egyre többen gyűjtik rendszeresen szelektáltan a háztartási hulladékot, tájékoztatott dr. Sárosi József, a kft. ügyvezetője.

Dr. Sárosi József és Süli János. Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök
Dr. Sárosi József és Süli János. Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök

Az eredmények ellenére akadnak problémák is. Az illegális szemétlerakások időről időre megszaporodnak a város határában annak ellenére, hogy minden évben van lomtalanítási akció, havonta gyűjtik a zöldhulladékot és a lakosság szekciók szerint szétválogatott hulladékát ingyen átveszik a hulladékudvarban. A környezetszennyezés jelentős költséggel is jár, hiszen az illegálisan lerakott hulladékkupacok felszámolását a társulás településeinek önkormányzatai segítségével a szolgáltató fizeti. Így a költségek, melyeket az egyre gazdaságosabb üzemeltetéssel és a szelektív gyűjtés arányainak javításával csökkenteni törekednek, mégiscsak nőnek. Ahogy azt Süli Jánostól, a Paks és Térsége Hulladékgazdálkodási Társulás elnökétől megtudtuk, tájékoztatókampányt szerveznek civilszervezetek közreműködésével az illegális lerakók megszüntetéséért. Az akció másik nagy haszna lehet – hangsúlyozta Süli János –, ha sikerül a jó gyakorlatot elültetve még tovább csökkenteni a szeméttelepen lerakott hulladékmennyiséget. A hulladékkezelésre vonatkozó árképzés máig vitatott, mondta el a problémákról szólva a társulás vezetője. Egyrészről van egy pályázatban vállalt kötelezettség, ami előírja, hogy fenntarthatónak kell lennie a rendszernek, másrészt van egy rezsicsökkentéssel kapcsolatos elvárás, amihez a bázisadatok nem szolgálnak megfelelő alappal – tudtuk meg. A társulás elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy azokkal szemben, akik az erdőkben, mezőkön, út szélén szabadulnak meg a szemetüktől, keményebben fognak a jövőben fellépni.