A parkoláson megy a vita

Több, kocsiját a Rosthy utcai társasház előtt leparkoló autós találkozhatott a napokban szélvédőn hagyott fehér cetlikkel, egyikük szerkesztőségünket is felkereste tanácsot kérve. A társasház lakóinak cédulája arra figyelmeztet, hogy az autótulajdonosok magánterületen, magánerőből épült parkolóban tartózkodnak. Mint írják, a lakások és üzletek tulajdonosai azzal a céllal építették a parkolót, hogy a lakóknak és a boltok vásárlóinak helyet biztosítsanak. Aki nem ilyen célból tartózkodik a parkolóban, azt arra kérik, hogy egy óránál tovább ne foglalja a helyet. Olvasónk azt mondja, a környék mindig rendkívül zsúfolt, nincs elég parkoló. A közeli szupermarket időkorlátos parkolóját is használni szokta, ám kényelmetlenséget jelent számára, ha a munkahelyéről másfél óránként ki kell szaladgálnia, hogy új parkolót keressen. Tisztában van vele, hogy foglalja a helyet, ezért, ha teheti, máshol teszi le az autót, ezzel együtt úgy gondolja, az önkormányzatnak kellene gondoskodnia arról, hogy elegendő parkolóhely legyen.

A sorakozó üzletek egyik tulajdonosa neve elhallgatását kérve azt mondta, előfordult, hogy a parkolók közel felét tartósan elfoglalták, így az ott lakóknak már nem jutott elég hely, ezért döntöttek úgy, hogy így intéznek kérést az autósokhoz. Hozzátette, a parkoló magánterületen, magánerőből épült, a társasháznak a lakásokhoz és az üzletekhez is parkolót kellett biztosítania. Tizenkét parkolóhelyet alakítottak ki, de volt olyan eset, hogy tíz autóból öt egész nap ott állt, panaszolta. Hozzátette: volt, aki felháborodott a cédulán, pedig őket nem a rossz szándék vezérli.

Megkerestük a Városházát is annak tisztázása érdekében, hogy a parkoló köz- vagy magánterületnek minősül-e. Pupp Gábor, a polgármesteri hivatal műszaki osztályának munkatársa lapunkat úgy tájékoztatta, a társasház előtti parkoló közterület, az önkormányzat tulajdona, így onnan senkit nem lehet elküldeni. Ráadásul ez nem tartozik az időzónás övezetek közé, így másfél óra után sem lehet elhajtani senkit, még akkor sem, ha ez az üzlettulajdonosok és a lakók jól felfogott érdeke.

A parkolók száma szűkös a belvárosban, leginkább a hivatalok környékén, és még több autóra lehet számítani, ha a Városháza mögötti újabb társasház is elkészül.