Csámpán okozta a legnagyobb kárt a jégverés

Paks térségében áramkimaradást, közlekedési fennakadást okozott a szerda esti vihar, de a csámpai településrészen ennél nagyobb a gond: épületekben, gazdaságokban is keletkezett kár. A pingponglabda nagyságú jéggel érkező vihar fákat döntött, méretes ágakat szakított le a hatos útra, ami fennakadást okozott a közlekedésben és munkát adott a katasztrófavédelmi egységeknek. Ilyen gond Pakstól északra Dunakömlőd és délre, Dunaszentgyörgy irányában is volt. A várostól szintén délre eső Csámpán több portán is nyomot hagyott a szélvihar és a jég. Nyesevéknél a ház palateteje megszámlálhatatlan helyen betört, a terasz fölötti lepketetőt szitává verte a jég, de még a kertészetben használt műanyag ládákat, vödröket is kilyuggatta. A kertben sorakozó tizenhat hatalmas fóliasátor – némelyik ötven, a többi nyolcvan méter hosszú – siralmas látványt nyújt, mintha golyószóróval sorozták volna meg. Olyan erővel zúdult le a jég, hogy még a sátrak alatt nevelkedő palánták között is rendet vágott. Nyesev Illés azt mondta, hogy éppen takarták a fóliákat, amikor megérkezett este fél nyolc felé a vihar. Nem maradt idejük elmenekülni előle, a fejüket védték, de mindegyiküket megsorozta a jég. A tyúktojás nagyságú darabok olyan erővel csaptak le, mintha vascsővel ütötték volna, mesélte a fiatalember. A kertészet a főbevételi forrása a több mint tízfős családnak. Az édesanya, Emília elkeseredettsége érthető: a házra van biztosítás, de a kertészetre nincs, amikor akart kötni, azt mondták, arra nem lehet, és minden bizonnyal nem téríti meg senki az udvaron álló három autóban keletkezett kárt sem.

A Régi utcában egy kicsavart fenyő dőlt a házra, majd az előtte álló autóra – mondta el Feil József, a településrészi képviselő azt mesélte, hogy nagyon cudar világ volt. Még a vihar megérkezése előtt elment az áram, majd lecsapott a jégeső. Tyúktojás méretű, de igen éles, szilánkszerű jégdarabok estek, olyan erővel, hogy törtek, szakítottak mindent, ami az útjukba került.

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint tizenhét településről érkezett bejelentés viharkárról, utakra, házakra dőlt fákról, megrongálódott tetőkről. A változó időtartamú áramkimaradás nyolc települést érintett.