Elindultak a bővítéshez szükséges kutatófúrások

Május elején megkezdődtek az első geológiai mélyfúrások az új atomerőművi blokkok telephelyengedély-kérelmének összeállításához. Tavaly már végeztek 3D szeizmikus vizsgálatokat nagy mélységben, most pedig a Földtani Kutatási Program folytatásaként a felsőbb talajrétegek megismerése a cél: ehhez harminc darab kutató magfúrást hajtanak végre. A leendő telephely közelében négy darab 1500 méteres, tágabb környezetében pedig négy darab 700 és huszonkét darab 100-150 méteres fúrást végeznek. Bár az atomerőmű környezetének földtani tulajdonságai ismertek, hiszen a jelenlegi létesítmény több évtizede áll a helyén és telephelyének kiválasztását szintén részletes vizsgálatok előzték meg, a technológia rengeteget fejlődött azóta, így még részletesebb képet, újabb információkat kaphatnak a szakemberek a talaj szerkezetéről, összetételéről, mondta el dr. Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztosa.

Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök
Németkéren, körülbelül 8-9 méteres mélységben egyelőre csak löszös, agyagos talajmintát találtak a szakemberek. Kőzetre várhatóan 300 méter mélyen bukkannak először. A 700 méteres fúrás során folyamatosan mintát vesznek, azt tisztítják, majd mintatároló ládába teszik, az eredményeket geológus értékeli. – Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök

A kormánybiztos a Németkér közelében zajló 700 méteres fúrás megtekintésekor elmondta, a mérési munkák várhatóan 2016 közepén zárulnak. Egy a németkérihez hasonló 700 méteres mélységű fúrás körülbelül két hónapig tart.

A kutató magfúrásokra kiírt feladatot a Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt., valamint az ÁKMI Általános Kultúrmérnöki Iroda Szolgáltató Kft. nyerte el.