Halászléfőző- és UltramarAtom-verseny a szezonnyitón

Érdemes futócipőt ragadnia mindazoknak, akik a hétvégi szezonnyitó fesztiválon a gasztronómiai és kulturális programok mellett szívesen részt vennének a második UltramarAtom rendezvényen is. Május 16-án második alkalommal rendezik meg Pakson a tizenkét órás UltramarAtom futást, erre a www.atomfutas.hu oldalon lehet nevezni, illetve a helyszínen a rendezvény napján reggel 6 órától, az Erzsébet Nagy Szálloda mögötti parkban felállított versenyközpontban. A pálya kialakítása kör alakú, és mintegy 930 méter hosszú.

A versenyközpont, azaz a rajt-cél terület az egykori Vietnami Parknál lesz az Erzsébet Nagy Szálloda mögött, az indulók a város főutcáján a Deák Ferenc utcán futnak, majd az orosz emlékműnél kanyarodnak ki a 6-os számú főútra, a Duna partra, majd vissza a szálloda mögött lévő parkba. A 6-os főúton aznap félpályás útlezárás lesz. A rajt 8 órakor lesz.

Emellett idén is játékos csapatversenyre várják a szervezők a város diákjait, felnőttjeit, nyugdíjasait és a családokat. A játék során kultúrával kapcsolatos feladatokat kell megoldani a 3, illetve 4 fős csapatoknak. Amelyik csapat sikeresen teljesíti az összes feladatot, sorsoláson vesz részt. Jelentkezni a helyszínen lehet a regisztrációs sátornál.

A szezonnyitó fesztivál természetesen idén sem kizárólag a sportról szól: már hagyomány, hogy a fesztiválszezon első rendezvényén keresik Paks halászléfőző mesterét. A Dunakorzó elején már hajnalban megkezdődik a halárusítás, a finom lének való alapanyagot reggel 6-tól lehet átvenni. Amíg napközben a halászléfőző verseny zajlik, a Duna-parton kulturális programokkal várják a városlakókat: 14 órakor fellép ByeAlex, előtte és a koncertet követően paksi művészeti csoportok fellépését láthatják.

Mindeközben a Lengyel-parkban (Szent István tér feletti park) növénykiállítás és virágvásár lesz, az Erzsébet Nagy Szálloda kávézójában pedig barista bemutató, valamint gitárzene a teraszon, illetve kézműves kávékat lehet kóstolni kedvezménnyel.

A programok ideje alatt kisvonat közlekedik a városban.

Ugyanezen a napon tartja 17. alkalommal nemzetiségi napját a német önkormányzat. Május 16-án a Sárgödör téren a Roger Schilling Zenekar indítja a programot, majd színpadra lépnek az általános iskolák nemzetiségi csoportjai és a német nemzetiségi tánccsoport is. A nap sztárfellépője a Sramlikings együttes lesz, a napot pedig bál zárja a Diamant zenekarral.