Tűzesetet szimuláltak az atomerőműben

A kettes blokk középső tápszivattyújának csapágya megszorult, az olajvezeték tömítése megsérült a paksi atomerőműben – ez volt az alapfeltételezése annak a megyei ellenőrző gyakorlatnak, amin az erőmű létesítményi tűzoltósága mellett a paksi és szekszárdi hivatásosok, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat bizonyította szakmai felkészültségét, írta meg a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. A szimulált balesetben a sérült tömítésen keresztül olaj folyt ki a tápszivattyúk mellé, meggyulladt, és mintegy száz négyzetméteren égett. A tűz veszélyeztette a többi tápszivattyút és azok nyomóvezetékét. Ráadásul az égő olaj meggyújtotta a tápszivattyú olajhűtőjét, ami a házi üzemi kábelcsatornára és a többi olajhűtőre jelentett veszélyt. Az egyik dolgozó megpróbálta megfékezni a lángokat, de az oltás során áramütést és égési sérülést szenvedett.

Elsőként természetesen a létesítményi tűzoltók érkeztek meg, akik felderítési és mentési csoportot alakítottak, felvették a kapcsolatot a helyszínen lévő üzemi személyzettel. Miután megtalálták a sérültet, átadták a mentősöknek. A helyzet fokozódása miatt a paksi és szekszárdi hivatásos tűzoltókat is riasztotta a műveletirányítás, így az események felszámolására a tűzoltók összesen kilenc járművel érkeztek a helyszínre, volt köztük fecskendő, műszakimentő-szer, valamint műszakimentő-konténer is. Végül a megfeszített, összehangolt és szakszerű munkának köszönhetően a lángokat sikerült megfékezni.

Az ellenőrző gyakorlatnak alkalmasnak kell lennie a tűzoltásba, műszaki mentésbe bevonható személyi állomány elméleti, gyakorlati ismereteinek, a felszerelések üzembiztonságának megítélésére, a vonatkozó tervekben, valamint a szabályzatokban meghatározott feladatok ismeretének felmérésére, szögezi le a katasztrófavédelem sajtóközleménye.