Paks is szóba került a moszkvai Atomexpón

A Roszatom állami atomenergetikai konszern vezérigazgatójának megnyitójával kezdetét vette Moszkvában az atomenergetika legnagyobb nemzetközi seregszemléje, az Atomexpo. Szergej Vladimirovics Kirijenko azt mondta, hogy az atomenergia a Fukusima utáni visszaesés óta évről évre fejlődik, és erősödik az a nemzetközi együttműködés, ami a szakma jellegzetessége. A Gosztyinij Dvor konferencia és kiállítóközpontban 47 ország több mint 2200 szakembere gyűlt össze. A standokon 104 kiállító mutatkozik be, köztük harminc külföldi, atomenergetikában érdekelt cég.

Fotó: Vida Tünde/Paksi Hírnök
Fotó: Vida Tünde/Paksi Hírnök

Magyarországot dr. Aszódi Attila, az atomerőmű kapacitásfenntartásáért felelős kormánybiztos képviseli, de részt vesz az eseményen az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. delegációja is Hamvas István vezérigazgató és Szinger Csaba gazdasági vezetésével.

A TVEL nukleárisfűtőelem-gyár nemzetközi üzletfejlesztési alelnöke, Feliksz Valentyinovics Abolenyin magyar újságíróknak beszélt arról, hogy a TVEL folyamatos fejlesztések eredményeként korszerű, a korábban használtnál hatékonyabb és gazdaságosabb, magasabb urántartalmú fűtőanyaggal látja el a már működő paksi blokkokat. A tervezett reaktorokban is továbbfejlesztett fűtőelemet használnak majd. Az Európai Unió elvárásai miatt tíz évre korlátozott kizárólagos ellátási időszak után a TVEL arra készül, hogy tisztességes versenyben elnyerve a megbízatást az új blokkok teljes élettartama alatt ellássa Paks II.-t.