Stabil a hulladéktároló elfogadottsága Bátaapátiban

– Ahogy a minden évben nagy sikernek örvendő programunk elnevezése is jelzi: tettre készek vagyunk. A közös jövőnket szolgáló új feladatokra, a nyílt, őszinte párbeszéden alapuló lakossági tájékoztatásra, a felnövekvő nemzedék megszólítására – fogalmazott Bátaapáti polgármestere, a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás elnöke. Darabos Józsefné azt mondta, hogy a közvélemény-kutatások eredményei azt igazolják, hogy jó úton járnak. A legutóbbi, 2015-ös reprezentatív felmérés eredménye is alátámasztja, hogy az emberek ismerik a Bátaapátiban létesített Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolót, támogatják a működését, tisztában vannak vele, hogy a létesítmény semmilyen veszélyt nem jelent a környezetére. Sőt, a térség fejlődése szempontjából csak pozitívumokkal jár együtt. Darabos Józsefné minderről a társulás 15. alkalommal rendezett TETT-re Kész Napján beszélt, amelynek két alappillére a gyerekeknek rendezett vetélkedő, aminek idén Mórágy adott otthont, illetve egy előadássorozat, ahol az eddigi eredményekről, jövőbeni tervekről esett szó. A 800 fő megkérdezésével áprilisban végzett közvélemény-kutatás szerint a Bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) ismertsége meghaladja, támogatottsága megközelíti a 90 százalékot. Dr. Kereki Ferenc, azt mondta, kezdetektől erős stabilitás jellemzi a tároló elfogadottságát, ami fontos szempont a munkájukban. A Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Nonprofit Kft. ügyvezetője kitért arra is, hogy az első földalatti kamra megnyitása, 2012. december 5-e óta balesetmentesen, biztonságosan, üzemzavar nélkül folyik a munka Bátaapátiban. – Ez azt jelenti, hogy a technológia jól szolgálja a kitűzött célokat, az itt dolgozók felelősségteljesen végzik munkájukat – vázolta az ügyvezető.
Hozzátette, hogy bár a technológia bevált, arra törekszenek, hogy biztonságos, de a korábbinál hatékonyabb módszereket dolgozzanak ki. A fejlesztések eredményeként a második kamrától új elhelyezési technológiát alkalmaznak, ami az előzetesen 38 milliárd forintra kalkulált beruházási költségeket 18 milliárd forinttal csökkenti. Az első kamrában közel négyezer hordónyi hulladék van már elhelyezve betonkonténerekbe ágyazva, ez a vágat kapacitásának 70 százaléka. A második, ahol már az újfajta hulladék-elhelyezési metodikát alkalmazzák majd, 2017-től fogad majd hulladékot, de már zajlanak – és nyár végéig várhatóan be is fejeződnek – a hármas-négyes kamrák bányászati munkálatai.

Hagyomány már, hogy a TETT-re Kész napon a társulás köszönetet mond azoknak, akik kiemelkedő tevékenységükkel, szerepvállalásukkal hozzájárulnak az eredményekhez.

Elsőként Bognár Jenő Bátaszék ősszel búcsúzott polgármestere vehette át a Gránit-díjat Darabos Józsefné elnöktől. Bognár Jenő visszaidézte azokat az időket, amikor a zöldek kritikájának kereszttűzében elkezdték a közös munkát. Azt mondta, nagyon jó együttműködés alakult ki és a települések is profitáltak abból, hogy felvállaltak egy nemzeti projektet. A másik kitüntetett Váradi János Véménd korábbi polgármestere, aki „mindenkinél előrébb látott, kitartó és szívós munkával elérte, hogy Véménd képviselő-testülete kérje felvételét a TETT-be”. Faluvezetőként megbirkózott azzal a feladattal is, hogy az eredeti TETT-es polgármesterek fenntartással fogadták. Váradi János munkájából profitált a község is, a társulás is, hiszen az ellenálló faluból támogató közösségé vált Véménd.

A TETT-re Kész Nap diákvetélkedője Mórágy győzelmével zárult, második helyen Cikó, harmadik helyen pedig Bátaapáti végzett.