A meglévő infrastruktúrára építhet a nukleáris képzés

Magyarország nagyon jó nukleáris hagyományokkal bír, ez és az intézményi háttér jó alapot biztosít a szakemberképzéshez – vázolta dr. Aszódi Attila. A paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos a moszkvai Atomexpo rendezvény humánerőforrással foglalkozó kerekasztal-beszélgetésén is beszélt minderről a világ nukleáris szakemberei előtt. Mint elmondta, az atomenergetikai szakemberek képzéséhez nincs szükség Magyarországon sem új intézményekre, sem új szakok indítására, „csupán” a meglévő infrastruktúrák kapacitását kell bővíteni és még több fiatalt kell bevonni a rendszerbe. Az infrastruktúra és a tapasztalat adott, a laboratóriumok, oktatók, egyetemi szakok, középiskolai képzések rendelkezésre állnak, de – ahogy hangsúlyozta – fordulatszám-növelésre van szükség. – Magyarország nagyon jó nukleáris hagyományokkal bír, hiszen már az ’50-es évektől kezdődően voltak különböző oktatási és kutatási programok, és nemcsak az atomerőmű reaktorai működnek, hanem Budapesten is működik két kisreaktor. Az ezekhez kapcsolódó tevékenységnek köszönhetően olyan unikális, speciális nukleáris kompetencia épült fel, amit ha ötvözünk a hightech iparral, elérhető a 40 százalékos hazai részvétel a beruházásban – fejtette ki dr. Aszódi Attila, aki szerint ennek biztosításához komoly erőfeszítésekre és komplex iparfejlesztési és képzési programra van szükség, aminek kidolgozásával jól haladnak.

A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a magyarországi szakemberképzésnek nemcsak az atomerőmű majdani üzemeltetésére kell felkészülnie, hanem az építésében részt vevő cégek és a hatóságok szakemberigényeire is. A készülő kormányzati anyag részleteiben is taglalja az oktatási feladatokat. A képzésben a régióra fókuszálnak, mert határozott cél, hogy az erőmű majdani üzemeltetői a térségből kerüljenek ki. Az orosz partner képzésben játszott szerepéről a kormánybiztos azt mondta, hogy költséghatékony megoldást szeretnének, a tervek szerint, azokat az oktatókat, instruktorokat fogják Oroszországban kiképeztetni, akik majd Magyarországon készítik fel a személyzetet, azaz csak kis létszámban küldenek Oroszországba, egyetemi képzésre szakembereket, elsősorban olyanokat, akik már elvégezték itthon a BSC- képzést, műszaki szakon. Dr. Aszódi Attila hozzáfűzte, kutatási program indítását is tervezik az egyetemek, kutatóintézetek bevonásával.

Aszódi Attila a bővítéssel kapcsolatos tervekről bővebben is beszámol este a TelePaks Közélet közelről című műsorában 19.20-tól.