Rekordokat döntött az idei sillerfesztivál

Öt ország 53 településének 209 borát 61 bíró minősítette az Országos Sillerfesztivál idei versenyén a Sárgödör téren. A 209 borból 25 aranyérem született, a nagyaranyat Tomolik János bölcskei borász vitte haza. A legjobb paksi sillernek járó díjat, aranyérmet Kovács Sándor pincészete, a Fabro Pince szerezte meg. A rendezvényre Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára is ellátogatott, a bírálók között pedig olyan nevek foglaltak helyet mint dr. Pásti György, a Budapesti Corvinus Egyetem borászati tanszékének vezetője, Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke és Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend nagymestere.

Nem csupán a nevezett borok, hanem a főzőversenyen résztvevők számában is rekordot döntött idén a fesztivál. 35 csapat fazékjában, bográcsában készültek a finomabbnál finomabb falatok: idén az első díjat Százuj Istvánné marhapofa raguja érdemelte ki, a második helyezett Wolf János birkagulyása lett, a harmadik helyen pedig Veres Zoltán vaddisznó tokánya végzett. A sillerfesztivál hivatalos étele, a kolbászos vekni különdíjat érdemelt, ezt Andi és a Kerek perec kávézó reprezentálta, emellett szintén különdíjat kapott Szedmák Dorottya Sárgödör téri talpra állító vaddisznó csontlevese és a Reform Főzőklub kacsamájas, kéksajtos diós briósa.

Fotó: Babai István/Paksi Hírnök
Fotó: Babai István/Paksi Hírnök

A látogatószámra sem lehetett az idén panasz, a Balkan Fanatik koncertjén és a Tűzvirág Táncegyüttes műsorán tömve volt a sátor, de a délutáni, kánikulai melegben sem ürült ki a tér. Sokan válogattak a kitelepült termelők portékái között: a téren helyi borosgazdák kínálták boraikat, de kenyérlángost, puliszkát, kürtöskalácsot és kiváló sajtokat is kóstolhatott a publikum. A versenyen résztvevő borok közül a legjobbakat, egészen pontosan százat szombat délután kóstolhatták meg a látogatók. Nem volt egyszerű helyet találni a kiszolgálópulthoz, ahogy a Sárgödör tér környékén parkolóhelyet találni annak, aki csupán sofőrként érkezett a fesztiválra. A présházakból népes baráti társaságok nyüzsgése hallatszott, sokan a pincehűvösből követték figyelemmel a színpadi műsorokat.

Nikl Ferencéknél pénteken egymásnak adták a vendégek a kilincset, a présházgazda gyakorlatilag követni sem tudta, hány ismerős fordult meg náluk. Nem tudni, hogy a jó borok vagy a finom falatok csábították-e be a látogatókat, mivel Ferencék is készültek a főzőversenyre, nem is akármilyen étellel: erdélyi agyagfazékban káposztás csülköt főztek. Bár helyezést nem értek el, a remek hangulat miatt nem volt miért búslakodniuk: még éjfélkor is négy-öt fős társaság esett be a présházukba, az utolsó vendég talán hajnali kettőkor „oltotta a villanyt”.

Fotó: Babai István/Paksi Hírnök
Fotó: Babai István/Paksi Hírnök

A kétnapos sillerfesztivált színpadi műsorok sora kísérte, fellépett többek között a Szaggató Zenekar, a Kárikittyom Anticeleb Orchestra, a Vetővirág Népzenei Együttes és a Pro Artis Wind Band.