Paks értékeit veszik számba

Egyhetes kemény munka indul, ugyanis a Tolna Megyei Értéktár Bizottság közreműködésével július elsejéig állítja össze azt a listát a minap megalakult települési értéktár bizottság, amely Paks ismert értékeit veszi számba. 26 paksi helyi érték már felkerült a megyei listára, ezek egy készülő kiadványban is helyet kapnak: az első, fényképpel illusztrált megyei értékeket összegyűjtő kiadványt, benne az addig listára kerülő helyi értékkel, augusztus végén mutatják be Kölesden. A paksi bizottságra, amely kedden tartotta alakuló ülését, megfeszített munka vár. A grémium felállításáról még áprilisi ülésén határozott a képviselő-testület, amelynek döntése értelmében a bizottság elnöke lett Hefner Erika, a Csengey Dénes Kulturális Központ szakmai igazgatója, tagjai pedig Bodor Éva, a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár megbízott igazgatója és dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna, a Paksi Városi Múzeum igazgatója. Feladatuk összesíteni és rendszerezni a város és környéke területén fellelhető települési és tájegységi értékeket, legyen az gasztronómiai, természeti vagy kulturális.

Három éve törvény szabályozza a nemzeti értékek, azon belül a hungarikumok megőrzését, védelmét, ápolását. Ezek azonosításában a települési önkormányzatok közreműködhetnek, fakultatív feladatként település értéktár bizottságot alakíthatnak, amelynek feladata összesíteni és rendszerezni a város és környéke területén fellelhető települési és tájegységi értékeket. Adott értékek felemelkedhetnek megyei értékké, kiemelt nemzeti értékké, legrangosabb esetben hungarikummá.

Paksról azok a nagy múltra visszatekintő értékek kerülhetnek be a települési értéktárba, mint a Duna-parti gesztenyesor, a paksi halászlé, a paksi siller vagy a Gastroblues fesztivál, több ezek közül a jövőben akár a megyei értékek közé is felkerülhet, úgy mint a helyi képeslapgyűjtemények, a paksi kékfestőműhely vagy a tutyigyár története, mondta Tell Edit alpolgármester. Az értékek felkutatása, számba vétele és felterjesztése folyamatos munkát jelent majd a helyi bizottság számára. Tevékenységüket civilszervezetek, helytörténészek és Pakson például diákok is segíthetik diákköri munka keretében, de önálló javaslattal bárki élhet. A helyi értékeket tartalmazó lista ugyanis folyamatosan bővülni fog.

Tolna megye 109 településén jelenleg 35 helyi értéktár bizottság működik, számuk folyamatosan nő. Az általuk javasolt helyi értékek közül közel 400 került már fel megyei listára.