Schmidt Béla: egy nap gondolkodás után igent mondtam

Schmidt Bélát, az Atomerőmű SE kosárlabdacsapat frissen kinevezett vezetőedzőjét a terveiről, a közeljövő feladatairól kérdeztük.

– Mikor merült fel, hogy a következő bajnoki idénytől átveszi az ASE kosárlabdacsapatának vezetőedzői posztját?

– Egyből a bajnokság befejezése után Tóth János hívott, és felajánlotta a vezetőedzői posztot. Rövid gondolkodási időt kaptam, másnap igent mondtam. Akkor még nem volt biztos az anyagi háttér, ezért azt mondtam, ha lesz pénz, akkor vállalom.

– Szinte az összes meghatározó magyar játékos maradt, és érkezik Will Tamás Szombathelyről. Ez megkönnyíti az indulást?

– Természetesen, nagyon örülök, hogy sikerült megtartani azokat, akik szerettek volna itt maradni, ez már megfelelő alap ahhoz, hogy jó csapat alakuljon ki. Will Tamásra 2-3 poszton számítok, szeretném kihasználni a dobókészségét, és jó védőnek is tűnik. Tíz éve vagyok a csapat mellett, de nem nagyon volt átjárás az ASE és a Falco között. Jó lenne még egy fiatal magas ember 4-5-ös posztra, de ezt a hazai kínálatból nem tudjuk megoldani. A vezetés kérése, hogy próbáljam beépíteni a csapatba Illés Mátét, természetesen ezt nem úgy kell érteni, hogy fél éven belül biztos csapattag lesz.

– Melyik stílust szereted jobban: amit az amerikaiak, vagy amit a szerb és horvát játékosok képviselnek?

– Szeretem azt, ha valaki tudja olvasni a védekezést és jó improvizációs képességekkel rendelkezik, de legyen otthon a fegyelmezett, kontrollált játékban is. Tehát ne streetballos legyen. Néha arra is szükség van, de azzal nem lehet meccset nyerni. Szakaszokat igen, de hosszabb versenysorozatokat kizárt.

– A magyar játékosok megvannak. Mi a helyzet a külföldiekkel?

– Folyamatosan kapcsolatban vagyok menedzserekkel, 1-2-3-as és 5-ös posztra keresünk játékosokat Európából és Amerikából. Megnézzük a kínálatot, van még időnk, nem kell kapkodnunk. Az előző csapatból Henry Dugat már kapott ajánlatot, Szeretném, ha Evans is visszajönne, de felé még nincs ajánlat. Antóni Csanád elmegy Pécsre, szerettem volna őt beépíteni a csapatba, de meg kellett értenem, hogy a tanulmányai miatt a legideálisabb megoldást választotta. Elképzelhető, hogy jövőre már visszatér.

– Mikor kezdődik a felkészülés?

– Még nem tudjuk, hogy mikor kezdődik a bajnokság, de a rajt előtt hét héttel kezdjük el a felkészülést. Valószínű, hogy augusztus 10-én, vagy 17-én találkozom először a játékosokkal. Jan Pavlikkal elkezdtük tervezni, szervezni a felkészülést, megbeszéltük, hogy hány mérkőzésre lesz szükség. Lesznek tornák és szimpla edzőmeccsek, valószínű, hogy cseh csapatokkal is megmérkőzünk.

– Milyen elvárásokat fogalmaztak meg a munkáddal kapcsolatban?

– Nem határoztak meg elvárt helyezést, de ha jól sikerül a külföldi játékosok kiválasztása, akkor közel leszünk az élmezőnyhöz. Én sem mondom, hogy az első négy hely egyike, se negatív, se pozitív értelemben sem szeretnék elvárásokat megfogalmazni, de nyilvánvaló, hogy a jó szereplés az elvárás.
Elsősorban egy mentálisan egy irányba húzó, egészséges gondolkodású, jó morális alapokkal rendelkező társaságot szeretnék dirigálni, ez a legfőbb célom. Úgy érzem, ha ez megvalósul, az már nagymértékben a siker záloga lehet.