A sporttal mozgássérültként is teljes életet él

Széles mosollyal, viccelődve nyitott ajtót Fritz Tibor annak ellenére, hogy mankóval a karja alatt jött elém. Csupán több perccel később, valamelyest félszegen mertem rátérni arra, ami első ránézésre is nyilvánvaló: Tibor segédeszköz nélkül nem tud közlekedni, egy szerencsétlen baleset miatt 2005 óta megváltoztak a körülményei. Tapintatból eredő félelmem, mint kiderült teljesen alaptalan volt, vendéglátóm egyáltalán nem kerüli a témát. Rendkívül vidám, pozitív személyiség, akit ha nem is kíméltek, de nem taglóztak le a történtek. 2005. július 23-án szenvedett autóbalesetet, ezt követően négy és fél hónapig kómában volt, majd műtétek és rehabilitációs foglalkozások sora váltotta egymást. Lelkileg hamar túljutott a válságon, olyannyira, hogy felépülését követően hamar sportolni kezdett. 2008-ban elkezdett konditerembe járni, ahol cselgáncsedző barátja tanácsára felsőtestre is edzett, hogy lábait is jobban tudja erősíteni.

A vízhez húzta a szíve, először kenuzni kezdett. Az Atomerőmű Sportegyesület berkein belül lejárt sárkányhajó edzésekre, illetve évekig tréningezett Budapesten a Honvédnál, ahol régi paksi barátja, Pruzsina István révén tavaly rendeltek számára egy speciális, oldaltámasszal ellátott hajót. Pruzsina István ’94-ben kezdett edzősködni Pakson, 2005 óta dolgozik a Honvéd utánpótlás edzőjeként. A hazai para kajak-kenu megalapítója és zászlóvivője, jelenleg a Honvéd serdülő és junior csapatával, illetve a para csoporttal foglalkozik. Barátja Tibor sportkarrierjét is egyengetni próbálta, de mint Tibor elárulta, próbálkozásaik kudarcba fulladtak, mivel a parasportokból időközben elkezdték kivonni a támogatásokat és a megrendelt hajó soha nem érkezett meg. Ekkor tanácsolta azt az edzőtársa, hogy mozgássérültként kezdjen el fekvenyomással foglalkozni. Tibor semmit nem végez fél gőzzel, a dolgok közepébe vágva idén júniusban már be is zsebelte első érmes helyezését: a II. Zalaigrice Kupa Országos Mozgássérült Erőemelő Versenyen 88 kilogrammban a második helyen végzett. Nagy álmokat dédelget, a vágya, hogy a parasport élmezőnyébe kerüljön.

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök
Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

 

Ennek fontos lépése az Európa-bajnokságra való eljutás, amit idén novemberben, Egerben rendeznek. Ahhoz azonban, hogy nevezni tudjon, támogatásra lenne szüksége: Tibor olyan szponzorokat keres, akik meg tudnák teremteni a felkészülés zavartalan feltételeit: az étkezés, az étrend-kiegészítők, a sportruházat, az utazás és a nevezés költségeit. Jelenleg az Atomerőmű Sportegyesület felajánlása révén egy konditeremben ingyen készülhet. Az Eb előtti fontos mérföldkő szeptember 26-án Kecskeméten a Hírös Kupa lesz, majd Baján a válogató a novemberi Európa-bajnokságra. Tibor azt mondja, minden támogatást szívesen fogad, de leginkább munkát szeretne találni, hogy saját maga tudja finanszírozni előbbre jutását, mert a jelenlegi jövedelme ezt nem teszi lehetővé. Balesete előtt co hegesztőként, csőszerelőként, lakatosként is dolgozott, most ismét co hegesztőként szeretne elhelyezkedni, mert azt ülve is tudná végezni. Fontos számára, hogy hasznosnak érezhesse magát, hogy munkavégzés közben elterelhesse gondolatait jelenlegi helyzetéről, és, hogy sportálmait ne kelljen feladnia. Reméli, hogy munkalehetőséget és szponzort is talál, aki pedig támogatná, az a fritztibor@freemail.hu email-címen és a 06-30-283-95-45-ös számon érheti el, vagy a Paksi Romák Felemelkedéséért Egyesületen keresztül juttathatja el számára felajánlásait.

Szerkesztőségünket többen megkeresték, hogy felhívják figyelmünket Tibor rovott múltjára. – Való igaz, hogy voltak ügyeim és nem mindig jártam egyenes úton, de ez hosszú évekkel ezelőtt történt és a büntetésemet le is töltöttem érte. Úgy gondolom, mindenkinek jár egy második esély – reagált ezzel kapcsolatban.