Az EFOTT-on népszerűsítették az atomenergiát

Rekordokat döntött az idén negyvenesztendős EFOTT, a százezret is meghaladta a „vendégéjszakák” száma – mondta el Maszlavér Gábor fesztiváligazgató. A hallgatók jubileumi bulijára grandiózus meglepetéssel készültek a szervezők: a legnépszerűbb előadókat – így például a Wellhellót, a Mary PopKids zenekart – kértek fel, hogy foglalják össze 240 percben az elmúlt negyven évet. Közel húsz fellépő elevenítette fel a négy évszázad zenei kínálatát ötvözve a mai kedvencekkel. Maszlavér Gábor azt mondta, igyekeznek mindig vízpartra vinni a programot, Velence kiváló, kedvelt helyszínük. – Szeretnénk, ha az EFOTT a legsportosabb fesztivál lenne, idén például húsz sportágat lehetett kipróbálni – ismertette.

Ahogy a nyár többi nagy fesztiválján, az EFOTT-on is ott volt a Bennünk az energia – interaktív kamion, és rögtön a szomszédságában az Energiasziget. Utóbbin némi szerencsével mobilfeltöltésre, hajszárításra is lehetőség nyílt. A kamionban a szerencse kevés volt, az MVM Paks II. logójával ellátott ajándékokért meg kellett dolgozni. A látogatók a tesztkérdések előtt természetesen tájékozódhattak, akár az interaktív táblák, akár a bemutatkozó társaság fiatal munkatársai segítségével. Csáki Zoltán, a Semmelweis Egyetem hallgatója első EFOTT-ján vett részt. Az itt állomásozó, paksi kapacitás-fenntartást bemutató kamionról ismerősétől hallott, s úgy döntött, tovább bővíti ismereteit. Erre – véleménye szerint – remek eszköz a kamion. Nagy Zoltán Hatvanból utazott Velencére, a fesztiválra. Társaival hosszan időztek az interaktív kiállítótérben végignézve, hallgatva az ismertetőket, sőt a végén a „tanultakat” is tesztelték. Mivel szinte kivétel nélkül helyes választ adott a kérdésekre, a jutalom nem maradt el. A szikrázó napsütésben igazán praktikus ajándék volt a napszemüveg.

A paksi atomerőmű energiaellátásban betöltött szerepéről, környezeti hatásairól is ismereteket szerezhettek a fesztiválozók. A paksi társaság az MVM-mel közös standon mutatkozott be. A narancssárga babzsákokkal berendezett bázison ismerősbe botlottunk. Szepesi Nikolett, a tájékoztató és látogatóközpont munkatársa társaival együtt fáradhatatlanul ismertette a lehetőségeket a hozzájuk betérő fiatalokkal. Az energiabázison okostelefon rázásával termelt energiamorzsákat válthattak ajándékra a fiatalok, eközben egyebek között olyan információkkal gazdagodhattak, amelyek segítik az atomenergia-felhasználás tárgyilagos megítélését.