Nagy siker volt az Atomkölykök paksi premierje

A Csengey Dénes Kulturális Központban nagy sikerrel mutatták be augusztus 5-én a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern hetedik nemzetközi gyermekművészeti projektjének résztvevői a Kérdezd Rutherfordot! című musicalt.

A gyerekek tapasztalt színházi szakemberek vezetésével, háromhetes próbasorozat után vitték színre az előadást. A hét országból Belorussziából, Csehországból, Magyarországról, Oroszországból, Ukrajnából, Törökországból és Vietnámból több mint 70 gyermek részvételével tartott előadás egybe esett a Hirosima és Nagaszaki elleni atomtámadás 70. évfordulójával, maga a gyermekmusical pedig visszavezetett az idén 70 éves orosz atomenergetika kezdeteihez, írja az atomenergiainfo.hu.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A darab szerzői elképzelték, milyen is lehetett a fiatal Igor Kurcsatov olyan idős korában, mint a darab 11-16 éves résztvevői. A főhős, a kis Igor tudásra vágyik, Ernest Rutherfordnál szeretne tanulni, sok-sok kalandban van része, miközben barátokra tesz szert. A darab végén emlékeztetik a közönséget, hogy Kurcsatov az orosz atombomba atyjaként nem azért hozta létre az atomfegyvert, hogy azt valaha is bevessék, hanem azért, hogy a japán városok elpusztítása után senkinek se jusson eszébe soha többet e fegyver bevetése.

A Nuckids projektben négy paksi gyerek is részt vett a Tini Tüsik csapatából. Programjuk Csehországban folytatódik, ahol augusztus 8-án České Budějovicében lépnek fel a szereplők. A hathetes gyermekszínházi turné utolsó állomása Moszkva, ahol az Et Cetera színházban augusztus 13-án és 14-én mutatják be a musicalt.