Hatszázmillió forintot fordít a város a stadionbővítésre

Zajlik az a tervezési munka, amelynek célja, hogy elősegítse a vácikai ingatlan-tulajdonosok belterületbe vonással és ennek eredményeképpen építési telkek kialakításával kapcsolatos igényeit. A telepítési tanulmányterv elkészítését követően lehetővé válik a telkek belterületté minősítése és építési telkek kialakítása, a képviselők az ehhez szükséges intézkedésekről döntöttek szerdai, rendkívüli testületi ülésükön. Amint azt Süli János polgármester elmondta, nyolcas, tizenkettes lakásegyüttesek, lakóterek alakíthatóak majd ki a vácikai területen. Ahhoz, hogy egységes legyen a majdani utcakép, a közterületi részeket az önkormányzat kisajátítja és maga alakítja ki, illetve jelenleg is zajlik a közművesítés, ezek költségét az önkormányzat a telkek értékesítési árához hozzászámítja. Az önkormányzat az út- és közmű-kialakítással együtt a térképmódosításokat is elvégzi, így remélhetőleg gyorsabb lesz az építési telkek hasznosítása, mondta a polgármester.

A testületi ülésen a grémium arról is határozott, hogy szakaszosan, három éves lépcsőben biztosítja a Fehérvári úti stadion bővítéséhez szükséges önerőt. Amint korábban hírt adtunk róla, az Országgyűlés a 2015-ös költségvetésébe építette be, hogy több város, így Paks is kedvezményezett a stadionépítési programban. Ennek megfelelően 800 millió forintot szavazott meg a Parlament a Fehérvári úti létesítmény bővítésére. A teljes beruházás becsült költsége 1,4 milliárd forint. A testület azt a szándékát erősítette meg, hogy a kormányzati támogatás összegét kiegészíti – ez feltétele az Országgyűlés által megállapított fejlesztési összeg teljes lehívásának is. A beruházáshoz idén 60, jövőre 200, 2017-ben pedig 340 millió forintot biztosít az önkormányzat.

A projekt tervezési fázisban tart. A koncepció szerint mivel a beruházáshoz szükséges terület megvásárlásának, valamint a támogatás összegét meghaladó beruházás költségének biztosítása az önkormányzatot terheli, nem új létesítményt épít a város, hanem a meglévőt fejleszti a futballstadionnal együtt edzőpályákkal, akadémiai szálláshelyekkel, új boksz- és vívócsarnok létesítésével. A PSE jelenlegi telephelye az egységes sporttelep helyszíne, emellett a fejlesztés megvalósításához szükséges lesz a környező, be nem épített területek megvásárlása.