Sok fejfását okoz a gazdáknak a hőség

Szomorú képet mutat a kukorica a határban. A homokosabb talajokon szinte felsült a növény, a szakemberek szerint naponta 200 ezer tonnával kevesebb terményre lehet számítani, amíg tart az aszály és a hőség. Braun János, a Paksi Aranykalász Mezőgazdasági Kft. növénytermesztési szakágazat-vezetője korábban lapunknak azt mondta, ha tengernyi eső jönne, van, ahol már az sem segítene. Ennek ellenére a kukorica felvásárlási ára tonnánként 45 ezer forint körüli, ami ötezer forinttal kevesebb, mint amennyi megérné a gazdálkodóknak.

A szárazság a napraforgóban kevesebb kárt tett, mint a kukoricában, szép a termés és a felvásárlási ár is kedvező: 100-120 ezer forint körül alakul egy tonna napraforgómag ára. A gond csak az, hogy a Duna alacsony vízállása miatt a tárolókból eddig nem tudták elszállítani a gabonát, árpát, búzát, így nincs hová tenni a napraforgót, az aratási idő viszont heteken belül beköszönt.

Nagy fejfájást okoz a rekkenő nyári hőség a dinnyetermesztőknek is. Kovács István paksi dinnyés már július derekán azt jósolta, idén hamar ki fog futni a szezon, legalább egy hónappal rövidebb lesz, mivel a dinnye a nagy melegben hamar túlérik, le kell szedni, különben napszúrást kap a földeken. Ahol túlságosan kiirtották a gyomot, ott velük is ez történt –  nem marad a dinnyének árnyék, hőgutát kap, szinte felforr a gyümölcs. A jelek azt mutatják, hogy egy-két hét múlva vége a hazai dinnyeszezonnak. Ilyenre az elmúlt években nem volt példa, korábban szeptember elején is kellemes meleg volt, elhúzódott a szezon. Egy biztos, ebben a hőségben amíg van dinnye, biztosan jól fogy a ládákból.