Elektromos járművekkel népesítenék be a várost

Szeptemberre tervezi a város a Protheus Projekt Brüsszelbe való benyújtását. Addigra az utolsó kiegészítések is belekerülnek a pályázati dokumentációba, amelynek megalapozására tanulmány készült. Ez egyebek mellett számításokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy miként valósítható meg és tartható fenn a villamos közlekedésre épülő térségi mobilitási program. Dr. Sztruhár Sándor, a Protheus Zrt. ügyvezetője emlékeztetett rá, hogy tavaly májusban döntött a képviselő-testület arról, hogy elindítja ezt az innovatív, komplex programot. Meghatározták a célt és hozzárendelték az előkészületekhez szükséges 30 millió forintot. Az ELENA-programban szeretnének forrást nyerni a finanszírozáshoz. A benyújtott dokumentációt az Európai Bizottság mellett az Európai Fejlesztési Bank is vizsgálja. Ez eljárásrendjét tekintve nem szokványos pályázati program, az elvárások magasak, így kevés a pályázó, még kevesebb a már megvalósult projekt. Az Európai Bizottsággal már egy éve megismertették a program alapjait, azóta folyamatos a kapcsolattartás, döntés a végleges dokumentáció értékelése alapján születik. Dr. Sztruhár Sándor a szigorú eljárásrend ellenére optimista, hisz az elképzeléseikben, mert az olyan elemekre épül, amelyek a jövőnek szólnak, a fenntartható életet, tisztább környezetet szolgálják.

Paks egy mintaprojektet szeretne megvalósítani, amihez 10 millió euróra lenne szükség. Nem vissza nem térítendő pénzről, hanem igen kedvezményes hitelről van szó. Viszont a részletes tervezéshez, elindításhoz 90 százalék vissza nem térítendő támogatás nyerhető el. Ennek a munkának a költsége másfél millió euró. Ahogy az ügyvezető elmondta, aki az első fordulón túljut, jó eséllyel számíthat a pozitív bírálatra, az unió nem dobálja az eurómilliókat egy asztalfióknak szánt tervre.

Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök
Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök

Dr. Sztruhár Sándor arról tájékoztatott, hogy első körben 17 települést vonnának be a mintaprojektbe, őket megkeresték, hogy együttműködési megállapodást kössenek velük. Ebben nem anyagi szerepvállalásról nyilatkoznak, hanem arról, hogy céljaival egyetértenek, ha kell, hellyel, helyismerettel, megfelelő jogi környezet megteremtésével támogatják a megvalósítását. Más partnerekre, például a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt.-re is számít a város, a cég az üzemeltetésben szerzett tapasztalatait, szervizhátterét adva kész a partnerségre.

A cél, hogy egy önfenntartó, jó esetben profitot termelő rendszert alakítsanak ki, de mivel gyerekcipőben járó technológiáról van szó, a beszerzések nagyon sok pénzt emésztenek fel. Ma még egy elektromos autóbusz többszörösébe kerül, mint egy dízel, de később, ha ráállnak a cégek a sorozatgyártásra, olcsóbb lesz minden elem.

A Protheus Projekt egy integrált, komplex, úgynevezett elektromos mobilitás program. Ennek keretében 39 járművet terveznek vásárolni, ebből húsz autóbusz, a többi személyautó, hulladékgyűjtő, pick up. Utóbbiakat hulladékszállításban, egyéb közszolgáltatásban, szociális ellátásban használnák. A mintaprogramban a teljes infrastruktúra kiépítése szerepel töltőállomásokkal, szervizszolgáltatást nyújtó bázissal. Szükség lesz egy modern elszámolási módokat támogató irányítástechnikai rendszerre is, amelyen keresztül készpénzkímélő módszerekkel lehet majd fizetni. Ehhez igen modern adatgyűjtő rendszert kell használni, hiszen a buszoknak folyamatosan kommunikálniuk kell a központtal a töltöttségről, az útvonalról. A program – miként az ügyvezető aláhúzta – összhangban van azzal a törekvéssel, hogy Paksot smart cityvé, azaz okosvárossá alakítsák. Dr. Sztruhár Sándor ugyanakkor azt is aláhúzta, hogy a keresik azokat az uniós társfinanszírozású pályázatokat, amik ezzel összhangba hozhatók, hiszen a hárommilliárdos projekt 17 település közlekedéséből nem térül meg. A város már egy ilyen pályázatot be is nyújtott: tíz elektromos busz beszerzéséhez pályázik KÖZOP-forrásból másfél milliárd forint összegre.

A fenntarthatóság akkor biztosítható, ha nagyon olcsó energiával üzemeltetik a járműveket és önálló ún. mérlegkört építenek ki. Ez lehetővé tenné, hogy az olcsó éjszakai, úgynevezett völgyi árammal töltsék fel az akkumulátortelepeket, de a települések is betáplálhatnák például a napelemeik által előállított villamos energiát. A Protheus által tehát nemcsak komoly szén-dioxidkibocsátás-csökkenés érhető el, hanem segíthet az ingadozó energiatermelés-fogyasztás gondját megoldani. Az ügyvezető hangsúlyozta, ez az energiagazdálkodási momentum az, amitől egyedi és komplex a paksi program, hiszen elektromos tömegközlekedés már működik külföldön 1-2 helyen.

Dr. Sztruhár Sándor arra számít, hogy a mostani uniós ciklusban szigorúbb feltételek mellett lehet majd uniós forráshoz jutni, amire fel kell készülniük. Az unió például nem az egyedi, hanem a települések, régiók, országok szövetségével megvalósuló kezdeményezéseket támogatja. A Protheus Projekttel, ami jó példa erre az együttműködésre, Paks jelentkezett és felvételt nyert a Horizont 2020 nemzetközi programba, amelynek célja, hogy a tudomány eredményeit, az innovatív megoldásokat felhasználja a társadalmi kihívások kezelésére. Ugyanígy a város gazdasági együttműködéseket alakít ki nemzetközi szinten, Bosznia-Hercegovinában már aláírt megállapodással is rendelkezik. Paks azon túl, hogy saját ötletét adja, szeretne hasznos tapasztalatokkal gazdagodni.