Németországban teszik próbára tudásukat a paksi lovasok

Európa legnagyobb érdeklődés által övezett western lovasversenyén teszik próbára tudásukat a Csámpai Lovassport Egyesület versenyzői. Ledneczki László és Ledneczki Veronika augusztus 27-én indult el a németországi Augsburgba, amely otthont ad az Americana elnevezésű versenynek.

Az Americana Európa legrangosabb, legnépesebb western versenye, kétévente ezen találkozik a sportág képviselőinek színe-java. Szeptember 2. és 6. között rendezik, de a kvalifikációhoz szükséges előselejtezők már augusztus 31-én elkezdődnek.

A versenyen a világ bármelyik országából lehet nevezni, de főként európai országok lovasai indulnak rajta, köztük zömmel német, olasz, osztrák, illetve spanyol, lengyel, cseh és szlovák versenyzők. A magyarok közül eddig nagyon kevesen jutottak még el az Americanára.

A rendezvényen szinte az összes western versenyszám szerepel, köztük a díjlovaglás western megfelelője –reining – , rengeteg ügyességi versenyszám, és az olyan performance programok, mint a trail, superhorse, westernriding és western pleasure. Utóbbiakban országos szinten a legjobbak között jegyzik a Csámpai Lovassport Egyesület versenyzőit, sőt közép-európai szintem is szép sikereket értek el.

Ledneczki Veronika háromszoros trail magyar bajnok, 2013-ban Közép-Európa Kupán trailben 3. helyezett lett; az idei magyar bajnokság három fordulójában majd’ minden versenyszámban, ahol szerepelt, első helyen végzett.

László – hogy csak a legkiemelkedőbbeket említsük –többszörös superhorse és western riding magyar bajnok, 2013-ban superhorse Közép-Európa bajnok, 2014-ben western riding Közép-Európa bajnok. Ledneczki Veronika az Americanán trailben és pleasure-ben, édesapja, egyben edzője westernridingben és super horse versenyszámban áll rajthoz. Veronika hétéves Bonnie nevű lova, László egy szintén hétéves mén, Jhonnes nyergében szerepel majd.

A versenyen való részvétel, az utazás költségei, illetve a nevezési díjak előteremtésében a város önkormányzata mellett – amely pályázati úton évről-évre támogatja az egyesületet – a Paksi Iparos és Vállalkozói Kör, a BATU Kft., a Partner Kft., a Paksi Csőszer Kft., a Milkmen Kft., az IT Labor Kft. és a Fabro Pince segítette a két versenyzőt.