Országos versenyen diadalmaskodtak az atomerőmű tűzoltói

Az atomerőmű létesítményi tűzoltói nyerték meg a X. Országos Tűzoltószakmai Vetélkedőt nem hivatásos kategóriában.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által szervezett háromnapos versenynek Miskolc adott otthont. A megyei döntőkből bejutott hivatásos tűzoltók mellett hat önkormányzati, három létesítményi és két önkéntes tűzoltó csapat mérte össze tudását egyéniben és csapatban. A gyakorlati pályákon a tűzoltók mindazon technikai tudásukról számot adtak, amit a napi gyakorlatban is bevetnek az emberi életek és anyagi javak mentése során.

A rendezvénynek otthont adó DAM 2004 acél-és hengermű területén a nem hivatásos csapatok háromféle műszaki mentési és egy komplex tűzoltási feladat megoldásában versengtek. A gépjárművezetőknek vezetéstechnikai pályán kellett teljesíteni. Az elméleti versenyen három – beosztotti, irányítói és a gépjárművezetői – kategóriában saját szakterületükhöz mért tesztfeladatok várták a csapatokat. A hivatásos tűzoltók a buszbalesettől a mélyből mentésen át a pincetűzig számos kihívással találkoztak. Az egyik feladat szerint egy ember hűtőtorony bontása közben zuhant le a torony alatti medencébe. A tűzoltók előírásszerűen, dugólétra és mentőkötél segítségével perceken belül kiemelték a bajbajutottat jelképező bábut és átadták a mentőszolgálat munkatársainak.

A versenybírók az egyes feladatoknál nemcsak azt figyelték, mennyi idő alatt végeznek a csapatok, hanem az alkalmazott szakmai fogások szakszerűségét, a biztonságos végrehajtást, valamint az információáramlást és a kommunikáció folyamatosságát is.

A X. Országos Tűzoltószakmai Vetélkedőn a hivatásosok csapatversenyét az orosházi együttes nyerte, megelőzve a veszprémieket és Kecskemét csapatát. A nem hivatásos csapatok közül az ATOMIX létesítményi tűzoltói lettek a legjobbak, a második helyen a VÉD-SZ-Papír létesítményi csapat végzett, a harmadik helyet a Tótkomlósi Önkormányzati Tűzoltóság versenyzői szerezték meg.