Kezdődnek a nemzetközi konzultációk az erőmű-beruházásról

Szakmai párbeszédre, de tiltakozásra is számítanak a Paks II. beruházás környezeti hatásairól kezdődő nemzetközi konzultációkon, a felmerülő kérdéseket azonban megnyugtatóan meg tudják válaszolni – mondta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtök este az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az MTI összefoglalója szerint a kormánybiztos közölte, a jövő héten kezdődnek a hazai közmeghallgatáshoz hasonló lakossági fórumok a Paks II. beruházás környezeti hatásairól azokban az európai országokban, amelyek jelezték, hogy szeretnének ebben a folyamatban részt venni. Ahol az ország környezetvédelmi minisztériuma kéri, ott szakértői konzultáció is lesz, hogy a tárcák és az általuk bevont szervek feltehessék szakmai kérdéseiket – tette hozzá.

Ahogy arról a Magyar Távirati Iroda beszámolt, Aszódi Attila hangsúlyozta, számos más európai országhoz hasonlóan Magyarország épít az atomenergiára, de más energiahordozókra is. Ugyanakkor nemzetközi példákat ismertetve kifejtette, a klímavédelmi célkitűzéseket nem lehet teljesíteni atomenergia nélkül, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez szükség van erre a technológiára.