Közösen készül a bővítésre Paks és Szekszárd

Közösen kívánunk felkészülni az atomerőmű-bővítésre – ez a legfontosabb üzenete annak az együttműködési megállapodásnak, amit ma írt alá Süli János paksi és Ács Rezső szekszárdi polgármester. A szerződés öt fejlesztési területet rögzít: a gazdaságfejlesztés, a kultúra, a sport, a szolgáltatások és a turisztika terén hangolják össze a terveket és a közös munkát, hogy minél jobb lehetőségekhez jussanak a települések, a kistérségek, a megye és a régió.

Mindkét fél a saját erősségeit tudja belevinni az együttműködésbe, így az előnyök a közös célok szerint használhatók ki, hangsúlyozta Ács Rezső, Szekszárd polgármestere az ünnepélyes szerződésaláíráson. Ahogy a városvezető elmondta: a gazdaságfejlesztés területén a szakképzési centrumok létrejöttével megteremtődött az alapja annak, hogy a bővítés idejére megfelelő számú és megfelelően képzett szakember álljon rendelkezésre a térségben. Ezt segítendő a felsőoktatásban is elkezdődhet a szakemberképzés a megyei főiskola koordinálásával, és paksi kihelyezett tagozat indításával. Kiemelt cél a helyi vállalkozók szerephez juttatása felkészülésük segítésével és például az ipari parkok területének bővítésével.
A kultúra és a sport területén a szabadidő hasznos eltöltési lehetőségének kiszélesítésével kell biztosítani a térségben azt, hogy az atomerőmű építésén, majd üzemeltetésében dolgozó munkavállalók helyben kapcsolódhassanak ki. Erre készül a két város a tervezett turisztikai fejlesztésekkel is, kihasználva a települések adottságait és megépítve a szükséges szálláshelyeket. A szolgáltatások területén – a hulladékkezelés vagy éppen a vízgazdálkodást tekintve – az önkormányzati cégeknek közösen kell felkészülni a megnövekvő feladatokra, tette hozzá Ács Rezső.

A megállapodás aláírásakor már az első gazdasági együttműködésről is döntöttek a városvezetők: az elektromos mobilitás programhoz Szekszárd is csatlakozott. Eddig 18 település írta alá a támogatásról szóló dokumentumot, amely az eredményes európai uniós pályázathoz szükséges, melyen első körben a Protheus-program kidolgozására pályázott Paks. E programban az elektromos közösségi közlekedés kialakítását tűzte ki célul Paks, teljesítendő a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről szóló uniós vállalást és készülve a hat atomerőművi blokk üzemelése során úgynevezett völgyidőben termelt villamos energia felhasználására. – Környezetvédelmi és gazdasági érdek is az elektromos közösségi közlekedés elterjesztése – hangsúlyozta Süli János, aki szerint a mintaprojekt a térség lakóit szolgálná. A közszolgáltatásban üzembe állított elektromos járművekkel költség-, s ezzel együtt árcsökkentés válna lehetővé mindamellett, hogy az atomerőmű dolgozóit szállító autóbuszokra immár mindenki jegyet válthatna egy új informatikai rendszer révén. Ez a kistelepüléseken élők életminőségét is javítaná. Paks polgármestere arról is tájékoztatott, hogy a napokban elindul az a közbeszerzési eljárás, melynek végén – várhatóan decemberig – tíz elektromos buszt szerezhet be Paks száz százalékos pályázati támogatással.
A Szekszárddal kötött megállapodást a jövőben a tervek szerint kibővítik, az egészségügyi, illetve például az élelmiszeripari fejlesztési terveket is összehangolva.