Nagyobb bevételt remél a város a megemelt építményadóból

100 millió forinttal megemeli a többségi tulajdonos paksi önkormányzat a Mezőföldi Regionális Víziközmű Kft törzstőkéjét a 2015-ös költségvetés terhére, erről rendkívüli ülésen döntött a képviselő-testület. Dr. Blazsek Balázs címzetes főjegyző elmondta, hogy a forrásra többek között a közművezetékadó és a rezsicsökkentés miatt volt szükség, előbbi éves szinten 210 millió forint kiadást, utóbbi pedig 150 millió forint árbevételkiesést jelent a 42 településen szolgáltató cégnek, s a megnövekedett költségeket a díjak befagyasztása miatt nem tudták az árakba beépíteni. A törzstőkeemelés átmenetileg stabilizálja a cég pénzügyi helyzetét.

A címzetes főjegyző arról is tájékoztatott, hogy módosították az építményadó mértékét, a törvény által megengedett legmagasabb 3,6 százalékra. Az adóemeléstől, ami elsősorban az atomerőművet érinti, a város jelentős többletbevételt remél.

Dr. Blazsek Balázs elmondta, hogy a korábbi adórendelet felülvizsgálatát szakértők bevonásával végezték el és megállapították, hogy szükséges egy új megalkotása, és hogy a speciális adótárgyakra tekintettel indokolt az egyes cégekkel megállapodást kötni. A paksi atomerőművel 2001-ben jött létre egyezmény az építményadó alapjának meghatározásáról, ami azóta nem módosult. Az eltelt 14 esztendőben azonban az erőmű épületállományának forgalmi értéke megnövekedett, így indokolt a módosítás. Az adó alapját képező épületállomány értékéről folynak a tárgyalások.

A címzetes főjegyző kiemelte: az adórendelet módosításával a magánszemélyeket érintően nincsen változás, és a vállalkozásoknál is szeretnék elérni, hogy helyzetük stabil legyen, kifejezetten az olyan adóalanyokat célozzák, amelyeknek van adófizetési képességük. Azokat az adókat, aminek kivetését a jogszabály lehetővé tesz az önkormányzat számára, be fogják hajtani, hiszen ezekre a bevételekre szükség van a városüzemeltetéshez, felújításokhoz, hangsúlyozta dr. Blazsek Balázs.