Aszódi Attila rendhagyó fizikaórája a Csengeyben

A Paksi Vak Bottyán Gimnázium, az Energetikai Szakközépiskola és Kollégium, valamint a Balogh Antal katolikus iskola 11-12. évfolyamos diákjai sereglettek össze arra az előadásra, amelyet dr. Aszódi Attila kormánybiztos tartott annak kapcsán, hogy Pakson fejezte be idei körútját a tájékoztató kamion. A paksi atomerőmű kapacitás-fenntartásáért felelős kormánybiztos részletesen beszélt arról a Csengey Dénes Kulturális Központ zsúfolásig telt színháztermében, hogy a villamos energia miért speciális termék, s milyen kihívásokkal kell szembenézni az áramellátás biztosítása során. A paksi atomerőmű két új blokkjának építése kapcsán annak a reményének adott hangot, hogy a teremben ülő fiatalok közül sokan lesznek az építők és üzemeltetők között. – Paks komoly szerepet játszik az ország biztonságos áramellátásában. Köszönet illeti a várost nemcsak azért, mert befogadja, hanem azért az értő közegért is, ami a blokkok működését garantálja – mondta. Annak, hogy a régiót végigjárta a tájékoztató kamion és a diákokat rendkívüli fizikaóra keretében tájékoztatták az is a célja, hogy a fiatalok érdeklődését felkeltsék a műszaki pálya, az atomenergia iránt.

Mittler István, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója arra is kitért, hogy májusban a térség minden háztartásába eljuttattak egy tájékoztató kiadványt a projekt aktuális információival, a régió polgármestereinek a Paksi Társadalmi Tanács ülésein többször is adtak tájékoztatást a történtekről. A mozgókiállítás, mint mondta, nyári fesztivál körútja után a járta végig a régiót, ahol 25 ezren látogatták meg. A nagyobb településeken a napi forgalom elérte a 3-400 főt. – A járműben és a rendhagyó fizikaórákon adtunk tájékoztatást a paksi atomerőmű szerepéről és az új blokkokról a fiatalokat bízva abban, hogy részt fognak venni a munkában, a majdani erőmű működtetésében – húzta alá. Arra is kitért, hogy az atomerőművel közös mozgótárlat jövőre újabb országjáró körútra indul útba ejtve a nyári időszakokban a fesztiválokat. További terv, hogy az erőmű látogatóközpontjában nagyobb teret szentelnek majd az atomerőmű kapacitás-fenntartásának. – Néhány év múlva pedig szeretnénk egy új látogatóközpontot építeni az atomerőművel és a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft.-vel közösen – tájékoztatott a kommunikációs igazgató.

Dr. Aszódi Attila pedig arról tájékoztatott, hogy a következő év is az engedélyeztetés jegyében zajlik majd. Erre az évre esik a környezetvédelmi engedélyezési eljárás utolsó szakasza, 2016-ban szeretnék megszerezni a telephelyengedélyt, valamint elvégezni a létesítési engedélykérelem benyújtásához szükséges teendőket. A kormánybiztos azt monda, a brüsszeli eljárások nem befolyásolják az ütemtervet és szilárdan hisz abban, hogy meg fognak egyezni.