Diákköri konferencia a gimnáziumban: a mohácsi vésztől a szovjet páncélosokig

A Csillagok között című film elemzése, a mohácsi csata, a német és szovjet páncélosok fejlődése a II. világháborúban. Többek között ezek a témák jelentek meg a paksi gimnázium tudományos és művészeti diákköri konferenciáján, amelyet évek óta megrendeznek a magyar kultúra napja alkalmából. A megméretésre idén a házigazda intézmény mellett a szekszárdi I. Béla Gimnáziumból neveztek fiatalok.

A zsűrit Hideg László, az Energetikai Szakközépiskola és Kollégium nyugalmazott igazgatóhelyettese elnökölte, a grémium tagja volt Barocsai Zoltán, a szekszárdi I. Béla Gimnázium tanára, Kirchkeszner Csaba, a BME vegyészhallgatója, a szervező iskola egykori diákja és Szabó Péter, a Paksi Vak Bottyán Gimnázium igazgatóhelyettese. A konferencián első helyezést ért el Donkó Anna, a paksi középiskola diákja valamint Rappay Bence és Varga Péter az I. Béla Gimnáziumból, második lett Bernáth Péter és Hornyánszky János a paksi gimnáziumból és harmadik Frigyer Andrea szintén a szervező intézményből.

A tudományos diákköri konferenciára kezdetben kötött, később pedig már saját választású témával nevezhettek a középiskolás fiatalok. Az eltelt évek alatt földrajzilag is bővült a program, a háziversenyt néhány esztendővel ezelőtt emelték megyei szintűvé. A nevezők feladata, hogy a választott témakörben tudományos igényű dolgozatot írjanak, és egy rövid prezentáció segítségével ismertessék a zsűri és a diáktársak előtt.