Együttműködik Paks és Kaposvár

A gazdaság, az oktatás, az egészségügy, a hulladékfeldolgozás, valamint a kultúra, sport és turisztika területére is kiterjed a Kaposvár és Paks között született megállapodás, amelyet a két város polgármesterei csütörtökön, Pakson írtak alá. A partnerség az erőmű beruházásra való hatékonyabb felkészülés érdekében született.

A két – Tolna, illetve Somogy megyében meghatározó jelentőségű – önkormányzat fő célja a Magyarország szempontjából kiemelt fontosságú nemzeti beruházás, Paks II. sikeres megvalósítása érdekében való együttműködés, hangzott el azt megelőzően, hogy Pakson, az Erzsébet Nagy Szállodában Szita Károly Kaposvár, valamint Süli János, Paks polgármestere aláírta a két település közötti együttműködési megállapodást –áll az MTI beszámolójában.

Az építkezéssel kapcsolatos feladatokat rögzíti a két új paksi blokkra vonatkozó szerződés, de a „kerítésen kívüli” teendőket nem, ezért keres a térségfejlesztési feladatok megoldásához partnereket Paks – húzta alá Süli János polgármester hangsúlyozva, hogy amennyiben a következő tíz évben tervezetten, átgondoltan valósítják meg a térség fejlesztését az hosszú távra biztosíthat megélhetést, növelheti a dél-dunántúli régióban lévő települések megtartó erejét.

A Kaposvárral kötött megállapodásban kiemelt terület lesz a szakemberképzés, amihez a Kaposvári Egyetemen felhalmozott tudásra kívánnak építeni, de fontos célként jelölték meg azt is, hogy a kaposvári, somogyi vállalkozások szerephez jussanak a beruházás során.

A Paksra érkező tízezer ember ellátását lehetőleg a térség szeretné megoldani, ehhez újra kell szervezni a termelést, megerősíteni a kisgazdaságokat, amiben szintén segítséget nyújthat az agráregyetem – vélekedett Süli János.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere úgy vélte, a küszöbön álló beruházás nemcsak lehetőség, hanem nagy kihívás is és a számos előny mellett kedvezőtlen hatásokkal is járhat, ha felkészületlenül várja a térség, ezért fontos, hogy ne kívülről szemléljék, hanem belülről irányítsák. Rámutatott: mihamarabb fel kell térképeznie Somogyban a gazdasági kamaráknak a potenciális vállalkozói kört, és mielőbb tárgyalóasztalhoz kell ülnie Paks, valamint az egyetem vezetőinek is.