Orosz delegáció járt Pakson

Rövid, de igen intenzív látogatásra érkezett Paksra egy kisebb orosz delegáció. Tagjai nem először jártak itt, a Roszatom Szakszervezete évekkel ezelőtt kötött együttműködést a paksi atomerőműben működő érdekképviselettel, így Valerij Kuzmin elnöke többször megfordult már itt. Vjacseszlav Vlagyimirovics Szedunkov, Desznogorszk polgármestere pedig tavaly ősszel fordult meg a térségben, amikor testvértelepülési szerződést írt alá Gerjen első emberével, Romhányi Károllyal. Vjacseszlav Vlagyimirovics Szedunkov várományosa az orosz atomerőművek körüli önkormányzatok és a Roszatom által létrehozott alapítvány vezetői székének, így tárgyalóasztalhoz ült a Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás képviselőivel is azon az összejövetelen, amelynek Süli János Paks polgármestere volt a házigazdája.

A delegáció találkozott az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a Paks II. projekttársaság, valamint az orosz partneri kapcsolatokban szintén érintett megyei önkormányzat vezetőivel. Szedunkov fontos célként jelölte meg, hogy a paksi atomerőmű kapacitás-fenntartási projektjében – ahol az orosz fél megbízható partner – felgyorsuljon idén az együttműködés. Desznogorszk és Gerjen tekintetében ezt egy 2016-os programtervre vonatkozó dokumentum aláírásával erősítették meg.

Romhányi Károly és Vjacseszlav Vlagyimirovics Szedunkov Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Romhányi Károly és Vjacseszlav Vlagyimirovics Szedunkov Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Vjacseszlav Vlagyimirovics Szedunkov rávilágított, hogy az ő szervezetük más struktúrában dolgozik, mint a paksi atomerőmű környezetében működő társulás, de számos terület kínálkozik együttműködési lehetőség a szakmai egyeztetésen túl. Ilyen a gyereküdültetés, a turizmus, a kultúra és a sport.
Süli János számít az orosz pozitív és negatív tapasztalatokra egyaránt abban a munkában, melynek célja, hogy az erőmű térségét felkészítsék arra a feladatra és terhelésre, amivel a beruházás jár. – Amikor kellett, az oroszokra mindig számíthattunk, nagyon jó kollegiális kapcsolatok alakultak ki, fontos hogy ezt lehetőségeink szerint fejlesszünk – fogalmazott dr. Kovács Antal, az atomerőmű kommunikációs igazgatója.