Modern és showtánc: nagy a választék

Nietzsche mondta, hogy minden olyan napot elveszettnek kell tekintenünk, amelyen nem táncoltunk legalább egyszer. Táncolni, táncot tanulni Pakson a néptánctól a társastáncon át a modern táncig számos műfajban, és több csapatban van lehetőség, tulajdonképpen mondhatjuk, hogy csak az nem talál rá lehetőséget, aki nem akar. Kifejezetten igaz ez a moderntánc-tanulás lehetőségére is, hiszen nagy múltú, néhány éve működő és egészen új társaságban is lehet ropni.

Destiny's Dancers. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Destiny’s Dancers. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A Destiny’s Dancers 2013 tavaszán alakult meg Bor Andrea vezetésével, aki kisgyermekkora óta táncol. Ahogy fogalmaz, a tánc, ami a gondolatok, érzések kiváló kifejezőeszköze, számára maga az élet, a DsD Stúdió megnyitásával legnagyobb álma valósult meg. A lehetőségek tárházát annak alapján alakította ki, hogy ő maga mely stílusokban érzi magát otthon. Stúdiójában tanulható street dance, showtánc, hastánc, pop, funky, no és a nagy kedvenc, a hip-hop. A középiskolás korosztályt mindenképpen meg akarta szólítani, mozgásra ösztönözni, ami sikerült is. A minőségi tánctanítás mellett fontosnak tartja, hogy tanítványainak legyen módja színpadra lépni, versenyezni, ami építi önbizalmukat és motiválja őket. Mint mondja, a tánc iránt van érdeklődés, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy annak idején heten kezdtek, s ez a létszám mára megtízszereződött.

Pódium Táncstúdió. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Pódium Táncstúdió. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A tánctanulás iránti érdeklődés tekintetében hasonló tapasztalata van Trungel Viviennek, aki másfél esztendővel ezelőtt indította el a Pódium Táncstúdiót tíz fővel, s most hetvenen vannak. Vivient is gyermekként ejtette rabul a tánc, háromévesen kezdett balettozni a paksi művészeti iskolában. Az érettségi után a Budapest Táncművészeti Stúdió színházi táncos képzésére jelentkezett, ahol több tánctípust tanulhatott, hogy csak néhányat említsünk: klasszikus balettet, modern táncot, néptáncot, társastáncot. A hároméveseknek balettelőkészítőt tart, a 4-6 éveseknek balettot, a következő csoportban 10 éves korig már tanulhatnak a gyerekek hip-hopot és modern táncot is, a legnagyobbak pedig amerikai jazzt, mindezt a Csengey központban. A színpadi szereplést évi két színvonalas gálában határozta meg, mivel többségében 5-8 éveseket tanít. Vivien két szóval fejezte ki, mit jelent neki a tánc: életérzést, megnyugvást.

Főnix Táncstúdió. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Főnix Táncstúdió. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Kovács Noémi táncoktató egy ismerősének gondolatát választotta mottójául, ami így szól: a tánc az élet fináléja. Az általa vezetett Főnix Tánctermet tavaly decemberben nyitotta tizenöt éves táncosmúlttal a háta mögött. Néptáncoktatóként végzett Pécsen, azóta is folyamatosan képezi magát, s már tizenhat éves korától lehetősége volt betekinteni a táncoktatás világába. Számára fontos, hogy a táncteremben családias légkört teremtsen és hogy minden korosztály találhasson kedvére való stílust. A legkisebb tanítványa két-, a legidősebb ötvenéves. Választani bőven van miből, hiszen foglalkozik többek között showtánccal, társastáncokkal, valamint van alakformáló aerobik-, boudoiróra, és fellépéseket is vállaló színpadi tánccsoportot működtet. Vallja, hogy a táncot akkor lehet igazán megszeretni, ha az ember szabadon választhat stílust magának.

Csillag Showtánc Egyesület. Fotó: Molnár Gyula / Paksi Hírnök
Csillag Showtánc Egyesület. Fotó: Molnár Gyula / Paksi Hírnök

Az ifjabb stúdiók, társaságok mellett egy nagy múltú is működik Pakson, mégpedig a Csillag Show-tánc Egyesület, amelyet 2002 elején szülői kezdeményezésre indított el dr. Czárné Nagy Ildikó, s amelynek tagjai 3-20 éves közöttiek. A hip-hop, funky, street dance, showtánc és hastánc is megtalálható kínálatukban, próbáikat a Csengeyben tartják. Mivel vezetőjük szeret újítani, immár táncszínházi produkciókkal is foglalkoznak, amelyeknek nagy sikere van. Nincs annál csodálatosabb, mint amikor látják, hogy előadásuk megérinti a közönséget, mondja Ildikó. A táncról csak szuperlatívuszokban tud beszélni, ahogy fogalmaz, ez a mozgásforma építi a testet és a lelket, az önkifejezés kiváló eszköze, és nem utolsósorban sikerélmények tárháza. Az egyesület magas színvonalú munkáját számos szép versenyeredmény fémjelzi, több világbajnok nevelődött már ki náluk, és megszámlálhatatlan fellépés áll mögöttük. A társaságot a lelkesedés, a sok közös élmény, a tánc és egymás szeretete viszi mindig tovább.

Dr. Czárné Nagy Ildikó egy másik csoportot is vezet, amely a Csillag Show-tánc Egyesülettől teljesen függetlenül működik. Ez a cheerleading, ami hazánkban még csak most van elterjedőben. Megjelenik benne a tánc, ám egy-egy koreográfiának fontos eleme a talajakrobatika, az ugrások, dobások, emelések. Helyi kosárlabda-mérkőzéseken már láthatta a közönség a csoportot, mely hétfőnként 16 órától a kulturális központban próbál. Új tagokat, lányokat, fiúkat egyaránt fogadnak. Jelentkezni hároméves kortól lehet, hiszen az akrobatikus elemek tanulását korán kell elkezdeni.