Paksra várják Böjte Csabát

Egy napot tölt Böjte Csaba a gyermekotthonait rendszeresen segítő Jendrolovits Gábor meghívására Pakson. Kedden a ferences rendi szerzetes nyitja meg azt a rajzkiállítást, amelyre a munkák az általa vezetett otthonokban születtek egy évek óta tartó adományakció keretében. Rajzpályázatot hatodszor, esszéírót negyedszer hirdettek az árvaházakat segítő mozgalom keretében. Ahogy az utóbbi években mindig, idén is az adománygyűjtésben aktívan részt vevő paksi Energetikai Szakközépiskola diákjai és tanárai értékelték a munkákat, itt nyílik kiállítás február 16-án 15 órakor. Az iskolai tárlatot csütörtökig lehet látni, a belépődíj egy tábla csokoládé, diákoknak és nyugdíjasoknak pedig egy szelet csokoládé, ami természetesen szintén az Erdély-szerte működő otthonokba kerül majd.

Jendrolovits Gábor évi két alkalommal vezet különleges túrát ezekbe az intézményekbe, decemberben minden gyermeknek mikuláscsomagot visznek és tartós élelmiszert, márciusban pedig a pályázat díjazottjait – több tucat gyermeket – ajándékoznak meg. 2015-ben, a mikulástúrán 1200-nál több rajzzal, esszével ajándékozták meg a gyerekek. Most zárult le ezek értékelése.

Böjte Csaba paksi látogatása során megismerkedik az Örökségünk mozgalommal, amelybe szervezői szeretnék bevonni az otthonokban élő magyar gyermekeket is. Ezzel együtt segíteni is szeretnék őket, mese- és verseskönyveket, ifjúsági regényeket gyűjtenek, hogy azok átadásával segítsék elő a magyar nyelv megőrzését. Gyulai István 2013-ban született szerzeményét, amiből egy, a magyar nyelv megtartását ösztönző mozgalom nőtt ki a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola kórusa adja elő a kiállításmegnyitón.
A szerzetes látogatást tesz az atomerőműben, a tervek szerint találkozik annak vezetőivel, illetve Süli János polgármesterrel, este 6 órakor pedig szentmisét mutat be a Jézus Szíve templomban.