Hopp-Halász Károly-kiállítás a Fészekben

Hopp-Halász Károly kiállítását nyitották meg február 10-én a Fészek Galérián, Budapesten. A kollázsok: radikális infúzió 1963-2016 nyomatok: indukció, redukció című tárlathoz, ami egy év munkája, Aknai Katalin művészettörténész mondott bevezetőt, a kiállítást Jerger Krisztina rendezte. A tárlat egyben a művész Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiai székfoglalója.

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiát 1992-ben alapította a Magyar Tudományos Akadémia mint önálló, társult intézményt. Tagjai olyan írók és művészek, akik saját területükön kiemelkedőt alkottak. A tagokat jelölés útján, többlépcsős rendszerben választják. A Széchenyi Akadémia irodalmi, képző- és iparművészeti, zenei alkotóművészeti, mozgókép- és színházművészeti valamint építőművészeti osztályra tagolódik, mindegyiknek választott vezetője van.

Fotó: Csengey Kulturális Központ
Fotó: Csengey Kulturális Központ

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia azt a gondolatot testesíti meg, hogy a művész szellemi szabadsága és a művészi alkotómunka függetlensége sérthetetlen érték. A Széchenyi Akadémia feladata, hogy megjelenítse az irodalmi és művészeti élet sokszínűségében megvalósuló egységét, amely a magyar művészet minőségének és gyarapodásának legfőbb záloga, olvasható a Magyar Tudományos Akadémia honlapján. Mint írják, a Széchenyi Akadémia legfőbb célja, hogy segítse a legmagasabb színvonalú művészi alkotások létrejöttét és széleskörű elismerésüket. Kapcsolatot tart hasonló rendeltetésű külföldi akadémiákkal és támogatja tagjainak nemzetközi működését. Székfoglaló és nyilvános előadásokat, szakmai konferenciákat, felolvasóesteket, hangversenyeket, kiállításokat szerveznek, könyveket adnak ki.

Hopp-Halász Károly képzőművész székfoglaló kiállítását március 4-ig lehet megtekinteni a Fészek Galérián, hétköznapokon 14 és 19 óra között.