Bővítik a bölcsődét

A már beíratott kisgyermekeket még fogadják, az újabb jelentkezőket pedig a felszabaduló helyektől függően várják a Bóbita Bölcsődében, ahol elkezdődött a férőhelyek bővítésének előkészítése. A Bóbita Bölcsődében egész évben folyamatos a beíratás, vagyis ha a szülő bármikor jelzi beíratási szándékát, akkor a szabad helyek függvényében tudják biztosítani az ellátást. Ehhez szükséges mindkét szülő munkáltatói igazolása, illetve szociális szempontokat is figyelembe vesznek.

Magyar Melinda, az intézmény vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy jelenleg 90 kisgyermeket gondoznak nyolc csoportban a 104 férőhelyes bölcsődében. Várnak még beszoktatós kicsiket, akiknek szülei már előre jelezték szándékukat, hogy munkába állás miatt szükségük lenne gyermekük bölcsődei felvételére, velük áprilisra teljes lesz a létszám. A most jelentkezőket az üresedő férőhelyek függvényében tudják fogadni.

A csoportok létszámát előírások szabályozzák. Legfeljebb 14 kisgyermek járhat egy bölcsődei csoportba, azonban ha egy kisgyermek két év alatti, akkor csak 12, ha pedig sajátos nevelési igényű gyermek is van a csoportban, ő két vagy három főnek számít – ezt a csoportot vele együtt csak 10 főig tölthetik fel. A jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy már a három évet betöltött kisgyermek is bölcsődés maradhat augusztus 31-ig. Ugyanakkor ha szobatiszta a kicsi, a szülők már akár két és fél évesen beírathatják az óvodába, de ez Pakson nem igazán jellemző, mondja az intézményvezető.

Hogy a gyermekek bölcsődei elhelyezése egész évben folyamatosan biztosított legyen, az önkormányzat elindította a férőhelybővítés előkészítését: az átszervezés részeként az eddig a bölcsőde épületében működő Paks Kistérségi Szociális Központ ideiglenesen a Kápolna utcai egykori bölcsőde épületébe költözik.

– Ez a megoldás átmeneti, hiszen bízunk benne, hogy hamarosan a Kápolna utcai épületben is ismét bölcsőde üzemelhet majd. A szociális központ munkatársai addig dolgoznak csak ott, míg elkészül a számukra épülő új székház. Az átalakításokra pályázati forrást keres a város – tudtuk meg Süli János polgármestertől. Az átszervezés első lépcsőjeként a Kápolna utcai egykori bölcsődében lévő tervtár átköltöztetése már elkezdődött: az iratok egyelőre a Tolnai úti varrodától bérelt csarnokba kerülnek, a végleges helyük az ipari parkba tervezett új inkubátorház lesz, tájékoztatott a polgármester.

A családsegítő központ a Kápolna utcába való költöztetése a tervek őszig befejeződik.