A vízi turizmus fellendítésén dolgoznak

Vízi turisztikai szövetség létrehozását kezdeményezte a Dunaföldvár és Fadd közötti Duna-szakasz településeinek részvételével a Duna-Régió Víziturisztikai Szövetség, mely szakmai programjával és tapasztalataival segítené a szerveződés eredményes működését. A civilszervezet 2012-ben alakult a Duna régió fejlesztésére, céljuk többek között a gyerekek és a családok számára elérhetővé és használhatóvá tenni a folyó több mint négyszáz kilométeres magyarországi szakaszát. Programokat szerveznek, vízi kultúrházak kialakításán dolgoznak az egykori gátőrházakban, Víz-csöppek elnevezésű mozgalmuk célja pedig a közösségépítés. Egy ilyen szervezet életre hívásának ötletével keresték fel Kalocsa és Paks turisztikai szakembereit, akik tájékoztatóra hívták a Dunaföldvár és Fadd közti Duna-szakasz jobb és bal partján fekvő városok és falvak polgármestereit.

– Azért hívtuk össze a településeket, hogy a szövetség által létrehozott programhoz közösen tudjunk csatlakozni és a közös munka eredményeként sikeres pályázatok segíthessék a Duna-parti szakasz fejlesztését – tájékoztatott Czink Dóra. Paks turisztikai referense hozzátette: első alkalommal a szövetség programját ismerhették meg a résztvevők, következő lépésként összegyűjtik a települések vízi turisztikai fejlesztési terveit, majd az elképzeléseket továbbítják a szövetséghez. Ha a települések úgy ítélik meg, hogy érdemes csatlakozni a szervezethez, akkor két hónapon belül alá lehet írni a szerződést – hangzott el a találkozón.

A rendezvényen részt vett Kozmann György sportért felelős helyettes államtitkár, aki szerint látható fejlődést, jelentős fejlesztéseket hozhat a partnerek számára ez az együttműködés, hiszen a mai pályázati rendszer az együttműködéseket, hálózatokat részesíti előnyben.

Paksnak évek óta van vízi turisztikai kínálata, melynek bővítésén folyamatosan dolgoznak –erről Süli János polgármester beszélt a rendezvényen. Mint azt elmondta: elkészült a városi csónakház, melyet a LaDIK Egyesület működtet, és amelyhez hamarosan csónakleeresztőt építenek. Szoros az együttműködés a város és az Atomerőmű Sportegyesület kajak-kenu szakosztályával, nagyon sok paksi gyermek sportol a Dunán. Azt is hozzátette: már zajlik a Duna-korzóhoz tervezett új vízi színpad közbeszerzési eljárása, ami hajókikötőként is működik majd, ez idén el is készül. Közben elkezdődik a Duna-part Erzsébet Nagy Szálloda alatti szakasza burkolatának felújítása. Májusban a legnagyobb folyami hajóstársaságok képviselői érkeznek Paksra tanulmányútra, e cégeknek városunk 2018-tól már komplett programot szeretne kínálni.