Új időszaki kiállítással ünnepelték a negyedik évfordulót

Négy éve, hogy múzeummá avanzsált az egykori 306-os számú raktár az atomerőmű üzemi területén. Az alapítás évfordulóját konferenciával, új kiállítással ünnepelték. Négy éve egy múzeum életében nem jelent túl hosszú időt, de minden alkalmat érdemes megragadni az összegzésre, mondta köszöntőjében dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató külön kiemelve, hogy a múzeum fontos szerepet játszik az ismeretek bővítésében, az atomerőmű kommunikációjában, s a társadalmi elfogadtatás növelésében. Beregnyei Miklós üzemtörténész nem az elmúlt négy, hanem az elmúlt huszonnégy év legfontosabb mérföldköveiről beszélt. Felidézte, hogy miként fogtak hozzá az erőmű építése és története fontos relikviáinak összegyűjtéséhez, hogyan született meg előbb a terv, majd az engedély ahhoz, hogy egy raktárépületet varázsoljanak múzeummá.

Mint kiemelte, kollégáinak az átadáskor azt mondta, hogy létrehozni sem volt könnyű, de működtetni, látogatókkal megtölteni talán még nagyobb kihívást jelent majd. Hogy ebben milyen eszközöket alkalmaznak, arról már Enyedi Bernadett múzeumvezető beszélt. Elmondta, hogy minden korosztály számára kínálnak múzeumpedagógiai foglalkozást óvodáskortól a középiskolásokig. Vannak kihelyezett fizikaórák, versenyek, táborok. Az Atomenergetikai Múzeum megnyitása óta egyedi tárlatának és a már említett programjainak köszönhetően mintegy ötvenötezer látogatót fogadott, megszerezte az országos gyűjtőkörű szakmúzeumi címet, munkáját a muzeális intézmények szakfelügyelete a vizsgált területek mindegyikében kiválóra értékelte. Enyedi Bernadett kiemelte, hogy egyedi mivoltából adódóan egyedi, összetett az Atomenergetikai Múzeum feladata is, mint múzeum a látogatószám növelését, a turisztikai térképen való megjelenést tűzték célul, az atomerőmű részeként pedig az atomenergia támogatottságának növeléséért dolgoznak.

A múzeum múltját, jelenét és a múzeumpedagógia fontosságát taglaló előadások után dr. Antal Ildikó igazgató ajánlásával nyílt meg az Atomenergetikai Múzeum galériáján az Elektrotechnikai Múzeum Töltődj fel! című időszaki kiállítása. A tárlat, amelyhez a következő időszakban fiataloknak szóló programokat is társítanak, a villamosság kialakulását mutatja be, külön kiemelve az erősáramú elektrotechnika magyar vonatkozású vívmányait.